A hashártyagyulladás tünetei és kezelése

Miért alakul ki és hogyan gyógyítható a hashártyagyulladás?

A hashártya a hasüreg belső részét, illetve az abban található szerveket borító erekkel dúsan behálózott szövet. Ennek gyulladásos állapotba kerülése a hasüregbe jutott fertőzött folyadék miatt okozza a hashártyagyulladást.

A betegség leírása

Az orvosi néven peritonitis kialakulása a hasüregbe jutó fertőzött folyadék miatt alakul ki. Ennek különböző okai lehetnek. Ide tartozik a májbetegség, a perforálódott bél, a vakbélgyulladás, az epehólyag átfúródása, de a fekély is.

Tünetei

A hirtelen jelentkező erős hasi fájdalom, láz, szapora pulzus, zihálás és verejtékezés a hashártyagyulladás ismert tünetei. Emellett a beteg hasa keménnyé válik, ami már érintésre fájdalommal jár. Súlyosabb esetben a bélműködés leállhat, aminek következtében a szervezet nem képes kiüríteni a vizeletet és a salakanyagot, tehát azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

hasmenes2

Kezelése

A hashártyagyulladás súlyossága függ a hasüregbe jutott folyadék fertőzöttségétől, illetve a szervezet immunrendszerének működésétől egyaránt, mely befolyásolja, mennyire képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben.  Műtéti beavatkozás során meg kell szüntetni a váladék hasüregbe áramlását és a felgyülemlett folyadékot el kell távolítani. Ezt a beteg teljes felépülése érdekében több hetes antibiotikumos kúra követi.

Megelőzése

Májbetegség, más hasi betegségek kialakulásakor az orvos által előírt utasítások pontos és szigorú betartása elengedhetetlen. Az orvosi konzultációk alkalmával fontos, hogy részletesen tájékoztassuk a szakembert állapotunk változásáról, így a gyanús előjelek esetén a megfelelő vizsgálatok – például laparoszkópia – segítségével megelőzhető a hashártyagyulladás kialakulása.

Forrás: