A gyulladásos bélbetegség kötődik a prosztatarákhoz

Jelentősen nagyobb lehet a kór kockázata

Azoknál a férfiaknál, akik gyulladásos bélbetegségtől szenvednek, jelentősen nagyobb a prosztatarák kockázata – derítette ki egy friss tanulmány.

A gyulladásos bélbetegséggel (inflammatory bowel disease – IBD) élő férfiak esetében nagyobb annak az esélye, hogy prosztatarák alakul ki az esetükben – állapította meg egy új tanulmány.

Az Egyesült Államokban nagyjából 1 millió férfira jellemző a gyulladásos bélbetegség, beleértve a Crohn betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást.

„Ezeket az embereket sokkal körültekintőbben kell szűrni, mint azokat, akik nem szenvednek gyulladásos bélbetegségben” – fejtette ki dr. Shilajit Kundu, a tanulmány vezető szerzője.

A prosztatarák szűrése vérvizsgálattal kezdődik, melyet prosztata-specifikus antigén (PSA) tesztnek hívnak. A PSA egy, prosztata által előállított anyag.

Fotó:123rf.com

„Amennyiben egy IBD-től szenvedő férfinak megemelkedett a PSA-szintje, az jelezheti a prosztatarák jelenlétét” – hívta fel a figyelmet Kundu, aki a Chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Egészségügyi Iskolájának urológiai egyetemi docense.

A tanulmányhoz a kutatók több mint ezer férfi egészségét követték nyomon, akik gyulladásos bélbetegséggel küzdöttek – a kontroll csoport pedig 9300 embert tartalmazott, ők egészségesek voltak. A nyomonkövetés 18 éven át zajlott.

Az IBD-ben szenvedőknek magasabb volt a PSA-szintje és 4-5-ször nagyobb eséllyel fejlődött ki náluk a prosztatarák, mint a kontrollcsoport tagjainál.

A kutatás természetesen nem azt mutatta, hogy a gyulladásos bélbetegség okozza a prosztatarákot, de az összefüggés egyértelmű volt.

Kundu szerint számos férfinak, akinél gyulladt emésztőrendszer figyelhető meg, emelkedett a PSA-szintje. A problémát fontos lenne figyelembe venniük az orvosoknak, s azt nem csupán a gyulladás eredményeként értelmezni.

Fotó: 123rf.com

„Sok orvos úgy gondolja, a megemelkedett PSA-szint mindössze annak köszönhető, hogy az illető gyulladásos állapottól szenved” – hangsúlyozta a szakember az egyetem sajtóközleményében.

Mindmáig azonban – noha több kutatás is zajlik – nincs egyértelmű információ arra nézve, hogyan is kezeljék ezeket a férfiakat.

A tanulmányt az European Urology szaklap közölte.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.