A gyerekek egyre kevesebbet alszanak

A legújabb angol kutatások szerint a mai kor gyermekei, összehasonlítva a harminc évvel ezelőtti kortársaik alvásidejével, egyre kevesebbet alszanak.

Az általános iskolás (10-14 éves) angol kisgyermekek átlagosan  kevesebb, mint hét órát alszanak hétköznap éjszaka, és csak valamivel több, mint hat órát, amikor elérik a középiskolás kort. Első megközelítésben  az életmód, a felgyorsult életritmus és a korábban elképzelhetetlen  fejlett technika ?számlájára? írták az alvási megfigyelések eredményeit. A Daily Mail  beszámolója szerint egyes tudósok állítják: a krónikus, vagy évek során fennálló alvászavarok maradandó változásokat hoznak létre az agyban.

A hangulat, a családi viszonyok megváltozása, a szülők elfoglaltsága és nevelési hiányosságai vezethetnek a gyermekeik állandósuló rosszkedvéhez, depresszióhoz, és mindezek következtében az egyre növekvő mértékű alkoholizmushoz és depresszióhoz. A magatartászavarok nemcsak következményei, hanem okozói is újabb alvászavaroknak, így gyakorlatilag egyre több gyerek érkezik a felnőttkor küszöbéhez súlyos alvásbetegséggel terhelten.5145Az újszülött általában 16- 19 órát alszik naponta, gyakorlatilag az étkezések teszik ki az ébrenlétének jelentős részét. Egyes babák többet alszanak, ami nem tekinthető kórosnak, ha a gyermek normális és egészséges. A három hónapos általában 13- 15 órát alszik. Nappal öt órát, a többit éjszaka. Egy kisgyermeknek általában 10- 12 óra a napi alvásigénye.  A kisiskolás gyermekeknek 9-11 óra, a középiskolás korosztályú tinédzsereknek is legalább 8-10 órai alvás szükséges ahhoz, hogy az éjszakát éber nappal kövesse. Ha a gyermek nem ébred minden nap kipihenten, fejlődése megtorpan vagy visszaesik, azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Az alvási szokások kialakításának, éppúgy mint számos életvezetési szokás rögzülésének, a gyermekkori szokásoknak nagy szerepe van. Kétségtelen, hogy bizonyos genetikai, vagyis öröklött tényezőknek is van szerepük az egyes gyerekek alvási igényeinek kialakulásában, azonban a szülői következetesség ezen a téren is szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, életvidám és egészséges felnőtt váljon a gyerekből.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.