A fülzúgás ellen célzott terápia kell

A csend megfizethetetlen luxus, amit csak akkor értünk meg igazán, ha elveszik tőlünk. Amíg a csendet vissza tudjuk kapni, addig nincs is baj, de abban az esetben, ha a zaj forrása nem kikapcsolható – mivel nem kívülről érkezik -, akkor már komoly gonddal nézünk szembe.

A jelenséget fülzúgásnak hívjuk, és jelentősen képes rontani az életminőségen, arról nem is beszélve, hogy mindig valamilyen betegség kísérőtüneteként jelentkezik.

A témában Várhelyi Krisztina, a Tinnitus Klinika vezető audiológusa van a segítségünkre.

Fotó: 123rf.com

Miért zúg?

Fülzúgásnak igen sok oka lehet. A legegyszerűbben kezelhető a fülzsírdugó, mely viszonylag gyakran alakul ki, főleg a helytelen fültisztítási módszerek miatt. Azonban ennél komolyabb eltérések is állhatnak a háttérben.

A gondot okozhatja zajártalom, magasvérnyomás, cukorbetegség, a hallócsontláncolat fixációja, gerinc elváltozások, hallóideg daganat, vagy a belső fül sérülése. Ez utóbbi sajnos gyakori, kiválthatja erős hanghatás, mely tartósan vagy esetileg is jelentkezhet. De fülzúgáshoz vezethet baleset, felsőlégúti fertőzés és számtalan más tényező is.

A fülzúgás diagnózisa viszonylag egyszerű, a kezelése azonban már sokkal nehezebb. Ahhoz, hogy hatékonyan lehessen eljárni a problémával kapcsolatban, pontosan meg kell határozni, honnan ered a fülzúgás. Erre azért van szükség, mert ez egy tünet, mely valamilyen alapbetegséghez kapcsolódik – mondja Várhelyi Krisztina, a Tinnitus Klinika vezető audiológusa

Hangterápia

Létezik egy úgynevezett Tinnométer, mely eszköz hang segítségével képes pontosan meghatározni a fülzúgás helyét. Külön jó oldala, hogy a diagnosztika mellett a terápiáról is gondoskodik.

Fotó: 123rf.com

Erre azért van szükség, mert sok esetben hiába oldják meg a fülzúgást kiváltó gondot, a tünet önállósul, és akkor is megmarad, mikor az alapbetegségnek már nyoma sincs. A megfelelő hang rendszeres hallgatásának hatására az agy egyszerűen lekapcsolja a zúgást, kiiktatja az agyban az érzékelését, ezzel helyreállítva a megfelelő működést, és megszabadítva az embert az életminőséget is jelentősen befolyásoló, állandó fülzúgástól.

Ehhez ráadásul nem is kell közvetlenül az orvos segítsége. A tinnométerrel meghatározott hang ugyanis egy QR kód formájában az okostelefonra is elküldhető. Amennyiben a páciensnek szüksége van hallókészülékre és azt el is fogadja, úgy már kettő az egyben készülékek is elérhetőek egyes hallókészülék gyártók kínálatában, melyek képesek az ilyen hangok lejátszására is, kapcsolódva az okostelefonhoz.

Visszatér

A fülzúgás visszatérhet, hiszen kiváltó okai közt sok eltérő is szerepel. Ekkor azonban már a diagnózis is könnyebb, illetve, ha előzőleg is használtak már Tinnométert, akkor a kezelés is gyorsabb és pontosabb lehet, vagyis a beteg nem szenved sokáig az életminőséget jelentősen befolyásoló fülzúgástól. Várhelyi Krisztina arra is kitért, hogy foglalkozzunk a problémával, ne söpörjük a szőnyeg alá, hiszen már számtalan lehetőség van személyre szabott megoldást találni, keressenek fel mindig megfelelő szakembert!

Forrás: Napidoktor.hu


3 hozzászólás

  1. Virág István

    Hol található a klinika,elérhetősége kb. mennyi be kerül?

    Válasz
  2. toth imre

    Több helyen is voltam süket szoba stb azt mondták ezzel kell élni ezután hova mehetnék?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.