A fülviszketés lehetséges okai, és kezelése

A fülviszketés egy bosszantó panasz, de legtöbbször egyszerűen kezelhető.

Melyek a leggyakoribb kiváltó okai?

Fülfertőzés, melynek hátterében légúti megbetegedések állhatnak, de a felgyülemlett fülzsír és a fülzsírdugó, valamint az ún. úszófül is okozhatja a baktériumok elszaporodását. A hallókészülék, továbbá a viaszos, szilikonos és szivacsos füldugók is kiválthatnak fertőzést, mivel könnyen bepiszkolódnak, és nem engedik szellőzni a hallójáratot.

Fotó: 123rf.com

Száraz hallójárat, melyet a túlzásba vitt fültisztítás eredményezhet, vagy a fülzsír elégtelen termelődése. Az irritált, gyulladt és száraz hallójárat hátterében olyan bőrbetegségek is állhatnak, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Allergia, melyet okozhat ételallergia – a tejre, olajos magvakra, halra, kagylóra, búzára, szójára, vagy egyes gyümölcsökre való érzékenység, de a pollen-, atka és szőrallergia is, sőt, a műanyag hallókészülék is irritációt válthat ki az arra érzékenyeknél.

Mi a megoldás?

Természetesen semmiképpen nem a fül vakargatása, vagy fültisztító pálcikával való piszkálása. Ez csak ronthat a problémán, és igen súlyos fülgyulladáshoz és fertőzéshez vezethet.

Enyhébb esetben házi praktikákkal is próbálkozhatunk, ha a panaszok nem múlnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A száraz bőr orvosolható pár csepp olívaolajjal. Ha súlyosabb bőrbetegség áll a háttérben, speciális, orvos által felírt, helyileg alkalmazható szer segíthet.

Fotó: 123rf.com

Fülzsírdugó ellenszere lehet a fülbe cseppentett paraffinolaj, ám ha ettől nem tisztul ki a fül, akkor a fülorvos gyorsan megszabadíthat tőle egy alapos fülmosással. Súlyosabb fülfertőzéssel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, aki a megfelelő fülcseppel vagy antibiotikummal kikezelheti a problémát. Az allergiás eredetű viszketést antihisztaminokkal, illetve megfelelő diétával lehet kiküszöbölni. A füldugó okozta fertőzés és viszketés megelőzésére a fülünket és a füldugókat is mindig tisztán kell tartani, és nem szabad az ajánlott időtartamnál hosszabb időn át viselni ezeket. Érzékeny hallójárat esetén érdemes hipoallergén Alpine füldugót beszerezni.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.