A fogínygyulladás kezelése a merevedési zavaron is segíthet

A fogínyük gyulladásával kezelt férfiak merevedési problémái is javultak a terápia hatására – állapították meg egy török tanulmányban.

Az Inonu Egyetem kutatói a Journal of Clinical Periodontology című szakfolyóiratban számolnak be eredményeikről.
"Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a merevedési zavarok súlyossága és a fogágybetegségek közti potenciális kapcsolatot elemzi" – írják a szerzők tanulmányukban.

A vizsgálatba 120 pácienst vontak be, akik közepes vagy súlyos merevedési zavarról számoltak be, egyúttal krónikus fogínygyulladásuk is volt. A résztvevők egyik fele kapott kezelést fogínybetegségére, míg a másik fele nem. Három hónap elteltével ellenőrizték a résztvevők egészségi állapotát, és úgy találták, hogy azoknál, akik fogínybetegségét kezelték, csökkent a merevedési zavarok súlyossága.

parkapcsolat2

A török kutatók arra nem adtak magyarázatot, hogy milyen összefüggés állhat fenn az ínybetegségek és a merevedési zavar között.
"A (kapcsolatot magyarázó) oki tényező lehet érbetegség, rossz általános egészségi állapot, az egészségügyi odafigyelés hiánya, háttérben meglévő diabétesz vagy magas vérnyomás, vagy éppen valamennyi ezek közül" – idézte Andrew Kramert, a Marylandi Egyetem orvosi karának urológus professzorát szakértőként a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.