A Fertőzés című film igaz?

A Matt Damon és Gwyneth Paltrow főszereplésével hamarosan a mozikba kerülő Fertőzés című hollywoodi film története akár a valóságban is megtörténhet, állítják szakmailag elismert tudósok.

A film története nagyon is hiteles, és a valóságban is bármikor bekövetkezhet a filmben látottakhoz hasonló, világméretű, gyorsan terjedő és megfékezhetetlen járvány, nyilatkozta Dr. Thomas Frieden, az amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ (CDC) vezetője.
A film készítői számos szakértő konzulens segítségét használták fel, hogy minél hitelesebb és életszerűbb képet alkossanak egy lehetséges világjárványról. Többek között Dr. W. Ian Lipkin, a Columbia Egyetem epidemológusa is a szakértői stáb tagja volt, akiknek segítségével megalkották a filmben szereplő, kitalált MEH-1 vírust, melyet a több mint tíz évvel ezelőtt Malajziában pusztító Nipah vírusról mintáztak.

pjdgwu5k

A Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ (CDC) munkatársai elismerően nyilatkoztak a filmről, sokkal hitelesebbnek és tudományos szempontból reálisabbnak érezték a történetet az 1995-ös Vírus (Outbreak) című Dustin Hoffman féle filmmel összehasonlítva.

A Fertőzés című filmben szereplő vírus minden ötödik fertőzött embert megöli, ami nagyon magas arány egy világméretű járvány esetében, hiszen a hírhedt 1918-19-es spanyolnátha miatt is csupán minden századik fertőzött ember halt meg.

Forrás: