A fájdalmas vesekő

Nagyon sokak életét megnehezíti és megkeseríti a vesekő, amely nyugodtan állíthatjuk, hogy az egyik legfájdalmasabb egészségügyi állapot. De tudjuk, hogy mi az és miből áll, miből/hogyan alakul ki?

A vesekövek sókból és ásványi anyagokból álló szilárd halmazok, amelyek a vesék belső burkolatán képződnek. Általában kalcium-oxalátból állnak, de számos más vegyületből is állhatnak. Általában egy cukorkristály méretétől indulnak, és akár pingponglabda méretűvé is nőhetnek, miközben kristályos, éles szerkezetük megmarad. Hacsak nem okoznak elzáródást, a veseköveket ritkán vesszük észre. Bár a vesékből erednek, a húgyutak mentén is kialakulhatnak, beleértve a veséket, a húgyvezetékeket, a húgyhólyagot és a húgycsövet. A vesekövek köztudottan az egyik legfájdalmasabb egészségügyi állapotok közé tartoznak. Még ha a kövek kicsik és általában észrevehetetlenek is, a vesekő elmúlása rendkívül fájdalmas lehet. A kövek azonban általában nem okoznak maradandó károsodást, ha időben kezelik őket.

A kövek akkor alakulnak ki, amikor a vizeletben több kristályképző anyag van, mint amennyit a vizeletben lévő folyadék fel tud hígítani, de hiányoznak olyan anyagok, amelyek megakadályozhatják a kristályok összetapadását. A vesekövek okai a kő típusától függően változhatnak. A vesekő típusának ismerete támpontokat adhat ahhoz, hogy mit tehet annak érdekében, hogy csökkentse a további kövek kialakulásának kockázatát. Próbálja meg megmenteni a vesekövet, ha elmúlik egy, hogy orvosa elemezni tudja.

fájdalom, férfi, vesekő

Fotó: 123rf.com


A típusok közé tartoznak:

Kalciumkövek. Ezek a vesekövek leggyakoribb típusai, amelyek általában kalcium-oxalátból állnak. Az oxalát egy természetes anyag, amely jelen van az élelmiszerekben. Ezt az anyagot a májad is naponta előállítja. Egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek magas az oxaláttartalma. A kalcium vagy az oxalát koncentrációját a vizeletben a nagy dózisú D-vitamin, étrendi tényezők, bélműtétek, valamint számos anyagcserezavar is növelheti. A kalciumkövek kalcium-foszfátból is készülhetnek, ami gyakrabban fordul elő anyagcsere-betegségben szenvedőknél.

Húgysavkövek. Ez a fajta kő gyakran olyan embereknél alakul ki, akik nem isznak elég folyadékot, vagy túl sok folyadékot veszítenek. Kialakulhat azoknál is, akik köszvényben szenvednek, akik kemoterápián esnek át, vagy akik magas fehérjetartalmú étrendet fogyasztanak. Ez a fajta kő akkor alakul ki, ha a vizelet túl savas. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél.

Struvit. A struvitkövek gyakoriak a húgyúti fertőzésben szenvedő nőknél, mivel a fertőzésre válaszul alakulnak ki. A kövek gyors ütemben növekedhetnek és nagyra nőhetnek mindenféle tünet vagy figyelmeztetés nélkül.

Cisztinkövek. Ez a vesekövek legritkább típusa, amely egy örökletes rendellenességben, cisztinúriában szenvedő embereknél alakul ki. A cisztinkövek akkor alakulnak ki, amikor a cisztein, egy, a szervezetben természetesen előforduló sav, a veséből a vizeletbe szivárog.

Bár az okok a kövek típusától függően eltérőek lehetnek, több tényező is növeli a vesekövek kialakulásának valószínűségét.

Ezek a kockázati tényezők a következők:

Dehidratáltság, ha nem iszik elég vizet, vagy ha naponta legalább nyolc pohárnál kevesebbet iszik, sokkal nagyobb a vesekő kialakulásának kockázata. A víz hígíthatja a húgysavat. Ha nincs elég víz, a vizelet savasabbá válik.

Családi előzmények, ha valamelyik családtagodnak veseköve van, nagy az esélyed a kövek kialakulására.

Az elhízás, a magas testtömegindex (BMI), a súlygyarapodás és a nagy derékbőség szoros összefüggésben áll a vesekövek nagyobb kockázatával.

Bizonyos étrendek, például a magas fehérje-, cukor- és nátrium- (só-) tartalmú étrend. Ez különösen igaz, ha magas nátriumtartalmú étrendet fogyaszt, mivel a túl sok só növeli a veséknek a szűréshez szükséges kalcium mennyiségét.

Emésztési betegségek és emésztési műtétek, például gyulladásos bélbetegség, krónikus hasmenés és gyomor-bypass műtét megváltoztathatják az emésztési folyamatokat, és befolyásolhatják a víz és a kalcium felszívódását. Amikor ez megtörténik, a vizeletben megnő a kőkeményítő anyagok szintje.Más betegségek, köztük a hiperparathyreosis, a vese tubuláris acidózis, a cisztinúria és egyes húgyúti fertőzések növelhetik a kockázatát. A vesekövek köztudottan rendkívüli fájdalmat okoznak; a tünetek azonban nem feltétlenül jelentkeznek addig, amíg a kő nem mozog a vesében, vagy nem jut be a húgyvezetékbe. A súlyos fájdalmat vesekólikának nevezik. A fájdalom általában a has hátsó részének egyik oldalát érinti. Férfiaknál a fájdalom az ágyéktájékra is kisugározhat. A fájdalom lehet intenzív, de jön és megy.

vesekő

Fotó: 123rf.comA vesekő egyéb tünetei általában a következők:

  • Fájdalom vizelés közben
  • Barna, vörös vagy rózsaszínű vizelet
  • bűzös vagy zavaros vizelet
  • Gyakori és tartós vizelési inger.
  • Hányinger és hányás
  • Láz és hidegrázás
  • Kis mennyiségű vizeletürítés  Ha bármelyik tünete aggasztó, azonnal orvoshoz kell fordulnia, különösen, ha vért talál a vizeletében, erős fájdalmat, hogy nem tud nyugodtan ülni, valamint hányingerrel és hányással járó fájdalmat.

A vesekő kezelése a kő típusától függ. Az értékeléshez orvosa vizeletet szűrhet és összegyűjtheti a köveket. Ha kis kövei vannak és minimálisak a tünetei, a kezelés általában nem igényel semmilyen invazív beavatkozást. Orvosa megkérheti, hogy igyon naponta körülbelül 1,9-2,8 liter vizet, hogy segítsen átöblíteni a szervezetét, szedjen fájdalomcsillapítót az enyhe fájdalom enyhítésére, és gyógyszert, hogy segítsen a vesekövek kiürítésében. Egyes vesekövek azonban nem kezelhetők konzervatív intézkedésekkel, különösen, ha túl nagyok, vagy vérzést, folyamatos húgyúti fertőzéseket és vesekárosodást okoznak.

Az ilyen típusú vesekövek esetében orvosa a következő eljárások elvégzését javasolhatja:

Az extrakorporális lökéshullám-litotripszia (ESWL) egy nem invazív kezelés, amely hanghullámok segítségével apró darabokra töri a nagy köveket. Ennek az eljárásnak az a célja, hogy a kő könnyebben le tudjon jutni a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagba.

A vesekő eltávolítására műtéti úton kerül sor, ha az ESWL sikertelen volt. A műtétet perkután nefrolitotómiának nevezik, amely során kis teleszkópokkal és műszerekkel távolítják el a vesekövet a háton lévő kis bemetszésen keresztül.

Az ureteroszkópia olyan műtét, amely távcsővel távolítja el a köveket. A sebész egy kamerával ellátott vékony csövet vezet át a húgycsövön és a húgyhólyagon keresztül a húgyvezetékig.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.