A depresszió és az izületi fájdalmak

Egy új tanulmány kiderítette, hogy a depresszió fokozhatja az arthritis-es térd fájdalmát.

Dél-koreai kutatók röntgenfelvétel segítségével mérték fel 660 nő és férfi térdizületének gyulladásos elváltozását. A 65 év feletti betegeket ki is kérdezték tüneteik súlyosságáról és az esetlegesen fennálló depresszióval kapcsolatban.

Várakozásaiknak megfelelően a fájdalom erősebben jelentkezett azoknál, akiknél a röntgen kiterjedtebb izületi károsodást mutatott. A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy a depresszió szintén összefügg a nagyobb fájdalommal, még abban az esetben is, ha a képalkotó eljárással nem tudtak kimutatni jelentős elváltozást a térdben. Az eredményekről a Journal of Bone and Joint Surgery számolt be.

"Az időseknél a térd izületi gyulladása gyakran okoz fájdalmat és vezet mozgáskorlátozottsághoz. A beteg által elmondott tünetek gyakran sokkal súlyosabbak, mint amit a röntgenfelvétel implikálna, ez pedig megnehezíti a kezelés megállapítását." – mondta el a tanulmány szerzője, Dr. Tae Kyun Kim, a térdsebészeti és sportorvostani osztály igazgatója, a Szöuli Nemzeti Egyetem Bundang Kórházának Izületi Helyreállító Központjából. "A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a depresszió fontos szerepet játszhat abban, hogy miként érzékelik a térd izületének gyulladását a betegek, és ha nem is súlyos a helyzet, akkor is jelentős mértékű fájdalmat élhetnek át." – mondta Kim. "

szervek%252892%25291

A fájdalom és depresszió közötti kapcsolatra oda kell figyelniük az orvosoknak, mikor a térd izületi gyulladására dolgoznak ki terápiát, különösen azok esetében, akiknek a röntgenfelvétele nem utal a betegség súlyosabb mértékére.

Kim azt is megjegyezte, hogy néhány beteg még a térdprotézis behelyezését követően is fájdalmakra és a mozgás beszűkülésére panaszkodik. "Néha a fájdalomra és a mozgáskiesésre nincs orvosi magyarázat, ezért nem árt megvizsgálni a beteget, hogy nem áll-e fenn depresszió." Az Amerikai Nemzeti Mentálhigiénés Intézet szerint, a depresszió gyakran felderítetlen marad az idősek esetében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.