A déja vu tudománya

Talán egy rövid körforgás az agyban, vagy egy régi emlék csúszik át a jelenbe? Esetleg mindkettő, és egy kicsit több is ezeknél?

Bármi is okozza a déja vu érzést, az agy működésének megismerésével a megértése is könnyebb.

Tehát mi is a déja vu?

„Egy olyan érzés, hogy mindezt már átéltük, vagy ezen a helyen már jártunk, pedig tudjuk, hogy ez nem igaz.” – magyarázta Anne M. Cleary, a Colorado Állami Egyetem deja vu specialistája. „Nem mindenki éli át, de a többséggel néha előfordul.”

Akira O’Connor, a skóciai St. Andrews Egyetem tanára ehhez még hozzátette, hogy főleg a tizen-huszonévesek számolnak be ilyen élményekről. Később, hiába van több emlék elraktározva az agyban, jóval ritkább az ilyesmi. Néhányan pedig egy olyan rendellenességtől – a deja vecutól – szenvednek, amelytől azt hiszik, korábban már éltek.

„Elsőre viccesnek hangzik, mint az Idétlen időkig című filmben, ám a betegség komolyan befolyásolja az illető személyiségét, és drasztikusan megváltoztatja a viselkedését. Az ilyen emberek annyira félnek minden újdonságtól, hogy csak az ismert tévéműsorokat hajlandóak például újra és újra megnézni, mivel ez okozza számukra a legkisebb stresszt.” – mondta el O’Connor. A problémára egyelőre nincs megfelelő gyógymód.

3bn3ese41

Cleary szerint elképzelhető, hogy a déja vu-t egy kis hiba okozza, amely az agyban történik, miközben feldolgozza az információt. „Egy rövid idegi diszfunkció, amely során az agy hamisan ismerősnek érzékel bizonyos dolgokat.”

Mostanában a kutatók újabb módszereket keresnek, hogy feltárják a deja vu természetét. Cleary virtuális valóságot használ, hogy meglássa, valóban működik-e az emberekben, és pontosan milyen jelenet hozza elő. (Noha a látás nem feltétele a déja vu-nek, hiszen vakok is átélik.)

„Azt kell kikutatnunk, hogy mi okozza azt az ellentmondást, hogy valamit ismerősnek érzünk, noha tudjuk, hogy nem lehet az. Remélem, még az én életemben kiderül, az agynak mely része érzékeli a dolgot ismerősnek, és melyik felelőst a tudatért, hogy nem is az.” – mondta el O’Connor.

Mindez talán egy rövid körforgás az agyban, vagy egy régi emlék csúszik át a jelenbe. Esetleg mindkettő, és egy kicsit több is ezeknél. (Nem, ez nem deja vu. Ezt tényleg olvastad korábban.)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.