A D-vitamin hiány terméketlenséggel járhat a férfiakra nézve is

A férfiak számára a vitaminpótlás amolyan fekete bárány, nem szívesen foglalkoznak vele, mert úgy érzik, ezzel segítségre szorulnak. Pedig szükséges, mivel a tápanyaghiány a világon egyre nagyobb méreteket ölt. Ha hazánkat nézzük, itt is D-vitamin hiányos állapotban él a lakosság 97%-a!

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Kell? Kell!

Szomorú ezt kimondani, de napjainkra bizony eljutottunk oda, hogy igen nagy számú tápanyagból pótlásra szorulunk. Sem az életmódunk, sem pedig az ételeink ne teszik lehetővé ugyanis, hogy kizárólag étkezéssel fedezni legyünk képesek a szükséges mennyiségeket.

Fotó: 123rf.com

Az a D-vitamin esetében is igaz. Az ember alapvetően a természetben élt, a szabad ég alatt, vagyis a Nap folyamatosan érte a bőrét. A D-vitamint – mely igazából egy hormon, és nem egy klasszikus vitamin – a szervezet is képes előállítani megfelelő napsütés, egészen pontosan megfelelő UV B sugarak segítségével (ebből látható, hogy a szoláriumban nem jutunk olyan sugarakhoz, melyektől D-vitamint lehetne termelni). Mivel az emberek életmódja megváltozott, a D-vitamin szintjük is drasztikusan visszaesett. Ez különösen igaz tél végén, tavasz elején, amit jól mutat, hogy ilyenkor a leggyakoribbak a vírusfertőzések is. A D-vitaminnak ugyanis elengedhetetlenül fontos szerepe van többek közt az immunrendszer működésében is, a férfiak megfelelő termékenységéről, vagy éppen izomerejéről már nem is beszélve.

Hogyan pótoljuk?

A D-vitamin talán a legsűrűbben legyártott anyagok egyike, ha a pótlás kerül szóba kilószám ömlenek ránk a különböző készítmények. Hogy választani tudjuk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szervezetünk kolikalciferolt állít elő, ezt D3-vitaminnak hívjuk. Ebből képez a szervezet a legkönnyebben aktív anyagot, mely calcitriol névre hallgat, és amely egy erős szteroid hormon. Vagyis amikor a lehetséges tápanyagok köz válogatunk, akkor a D3 formát érdemes keresni.

Sok készítmény tartalmaz D-vitamin, de a legtöbben a D2 forma van jelen. Ez az ergokalciferol, a D3-vitamin mesterséges formája. Ahhoz, hogy a szervezet hasznosítani tudja lényegesen több energiára van szükség, és mivel alapvetően ez az anyag sohasem képződik a testben, így hasznosulása is lényegesen rosszabb a D3 változatnál” – mondja Ratkó Tünde.

D-vitamin és társai

A D-vitamin hasznosulásához nem csak az kell, hogy a D3 formát keressük. A készítmények akkor igazán jó D-vitamin források, ha komplexek is, vagyis a D-vitamin mellett megtalálhatóak azok az anyagok is melyek segítik a felszívódását. Ez többek közt a kalcium és a magnézium.

És itt érkezik egy csavar. A jó hasznosuláshoz nem csak a D-vitaminnak kell megfelelő formában szerepelnie a készítményben, hanem minden más anyagnak is. A megfelelő forma pedig – a felszívódás szempontjából – a biológiailag aktív kötési formák, mint a -citrát és -glükonát kötések (például: magnézium-citrát, vas-glükonát).

Fotó: 123rf.com

Ennyi elég?

Ahhoz, hogy szervezetünk D-vitamin készleteit feltölthessük a kiegyensúlyozott étkezés és a mozgás mellett sajnos a legtöbb esetben a vitaminpótlás is elengedhetetlen. És amit időnk engedi, a napon is érdemes sokat tartózkodni.

Sokan leállnak a D-vitamin szedésével, amit kisüt a nap, de ez nem jó ötlet. Igaz, hogy ez a vitamin zsíroldékony, vagyis túl lehet adagolni, de ehhez hónapokon át 10 000 NE felett kéne bevinni a szervezetbe. Vagyis nem lenne egyszerű feladat, így egy készítmény szedésével nem kell leállni a szép időben sem, főleg akkor, ha az sok más, hasznos anyagot is tartalmaz. Azonban több D-vitamin tartalmú készítmény egyidejű szedése már problémás lehet, ezért ezt inkább ne tegyük.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.