A D-vitamin életet ment

Évtizedekkel ezelőtt az embereket óvták a túlzott D-vitamin fogyasztástól, napjainkban pont az ellenkezője kezd bizonyosságot nyerni.

Valószínű, hogy a megváltozott táplálkozási szokások és az életmód is szerepet játszik abban, hogy jóval több D-vitaminra van szükségünk, mint korábban. A D-vitamin segít megakadályozni a csontritkulást, a szklerózist, a szív-és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget és még a rákot is.

Az alacsony D-vitamin szint és a rák, a szív-és érrendszeri betegségek és a légzőszervi megbetegedések közötti drámai összefüggésekről számol be az American Journal of Clinical.

A tanulmány alanyai közép-és időskorú, 50-74 éves németek voltak, akiknek körében megállapították, hogy az alacsonyabb D-vitamin szintjük szignifikáns összefüggést mutat a halálozások magasabb kockázatával. Azok, akiknél fennáll a vitaminhiány, 71%-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg bármilyen okból, azokkal szemben, akiknél megfelelő szintű a D-vitamin.

A halál kockázata a szív-és érrendszeri betegségek vonatkozásában kifejezetten nőtt 39%-kal azok körében, akik D-vitamin-hiányosak, míg a rák okozta halálozás 42% volt magasabb ebben a csoportban. Végül 150%-kal magasabb a légúti betegségek halálozási kockázata azok között, akik D-vitamin-hiányosak voltak.

halolaj

A számok megdöbbentőek. A német Rákkutató Központ által végzett kutatás rámutatott arra is, hogy az alacsony D-vitamin szintűek esetében 164%-kal nagyobb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, a koszorúér-betegségnek vagy a cukorbetegségnek azokkal szemben, akiknek a véréből megfelelő mennyiségű D-vitamint mutattak ki.

A német orvosok megállapítása kapcsán a neves amerikai szaklap felhívja a figyelmet, hogy a legjobb D-vitamin-források a napsütés és az olajos hal. Azokban az országokban, például észak-Európában, ahol kevés a napfény, a kívánt D-vitamin szint beállításához étrend kiegészítő D-vitamin gyöngyöt ajánlanak, amely 38 mikrogramm egy-egy kapszulában, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz, amely könnyen felszívódik a vérben.

Forrás: