A COVID után itt a barlang szindróma

A bezártságot mindannyiunk megérezte a járvány hullámai alatt. A home office kényelmes ölelésében éltünk. Online rendeltünk magunknak mindent, nem kellett, de nem is volt ajánlott elhagyni életterünket. Most mégis sokaknak nehéz újra átlépni a küszöböt. Honnan tudhatom, hogy barlang szindrómában szenvedek?

A koronavírus-járvány pszichés hatásokat is hozott magával. Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus az RTL Reggeliben elmondta, hogy felerősödött a szorongás, tehetetlenségérzés és a félelem. Az új helyzetet nehezen szoktuk meg, új szokások alakultak ki, amelynek némelyike előnnyel is járt. Ilyen volt például a home office, amivel elkerülhettük a munkahelyi ingázást és egész nap pizsamanadrágban ülhettünk otthon.

Most viszont, hogy véget értek a korlátozások, ahhoz is kell idő, hogy visszaszokjunk a normális kerékvágásba. Sokan tapasztalják, hogy nehéz újból tömegrendezvényen részt venni.

Vissza kell szoknunk lélektanilag is

A szakember mindenkit empátiára és türelemre int, saját magunkkal szemben is. A legfontosabb itt is a fokozatosság.

“Ha van egy távolságtartásom, akkor ne egy hatalmasa szabadtéri koncertre menjek el először, hanem a Margitszigetre sétálni, később lehet tágítani ezt a kört” – mondta. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, az elkerülő magatartás. Az ugyanis mindig megerősíti a szorongást.

Olvasd el ezt is!

Döbbenet! – Egy éven át okozhat depressziót a COVID

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.