A Conn betegség is okozhat magas vérnyomást

Természetesen a magasvérnyomás hátterében elsősorban a nem megfelelő életmód és az emiatt kialakult érhálózati sérülések állnak, de egyes esetekben az is elképzelhető, hogy a mellékvesekéreg rendellenes működése, a Conn betegség okozza a magasvérnyomást.

A Conn – szindróma

A Conn – szindróma a mellékvesekéreg egy olyan megbetegedése, melynek következtében az itt termelődő, úgynevezett aldoszteron nevű hormon túl nagy mennyiségben van jelen a szervezetben. Ez a hormon felel a test víz- és sóháztartásáért, így igen fontos szerepet tölt be. Túltermelődése esetén a szervezetben nő a víztartalom, és a vérsavó kálium szintje lecsökkenhet, valamint viszonylag ritkán, de emelkedhet a nátriumszint.

Fotó: 123rf.com

Ezek a változások jellegzetes tünet együttest okoznak, amit Conn – szindrómaként neveztek el. A Conn-szindrómát endokrinológus körökben ma már szinte kizárólag hyperaldosteronismus néven emlegetik, ami annyit jelent, hogy túl sok aldoszteron kering a szervezetben. A betegséget az esetek egy részében a mellékvesekéreg jóindulatú daganata okozza. Emellett előfordulhat még, hogy a hormont termelő sejtek megnagyobbodásáról van szó, mely azonban ismeretlen eredetű. Az esetek kevesebb, mint 1%-ban sajnos rosszindulatú daganat állhat a háttérben, így ezzel a lehetőséggel is számolni kell.

A betegség másodlagos formában is jelentkezhet, ezt olyan gyakori megbetegedések okozzák, mint pl. a 2-es típusú diabetes mellitus, de súlyos májbetegségek esetén is megfigyelhető: ebben az esetben nem túltermeléssel állunk szemben, hanem a hormon lebontása nem kielégítő, ezért halmozódik fel a szervezetben.

Tünetek

  • A hyperaldosteronismus – Conn szindróma tünetei jellegzetesek, bár nem egyediek. Köztük, a vízvisszatartás miatt, az egyik legjellegzetesebb a cukorbetegség egyik vezető tüneteként is ismert.
  • Fokozott szomjúságérzet, és vizelet kiválasztás
  • Fejfájás
  • Izomgyengeség
  • Székrekedés
  • Érzészavarok

A Conn – szindróma ezen kívül főleg a vérnyomást érinti. Dr. Molnár Jeannette endokrinológus szerint minden olyan esetben kell hyperaldosteronismusra is gondolni, ha a vérnyomást két-három gyógyszerrel nem lehet beállítani. Ha ezen kívül alacsony a vér káliumszintje és ennek nincs más nyilvánvaló oka, pl. vízhajtó szedése, kötelező elvégezni az ezirányú hormonvizsgálatokat. Jellegzetes tünet lehet, hogy hyperaldosteronismus esetén a magasvérnyomás nem mind a két értéket egyformán érinti. A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt a normál tartományban van. A második érték (/90) az úgynevezett diasztolés, vagy alsó érték. A Conn-betegség ezt az értéket emeli, így erre érdemes figyelmet fordítani.

Fotó: 123rf.com

Diagnózis és kezelés

A probléma megállapításához a szakember laborvizsgálatokat és képalkotó eljárásokat is igénybe vehet, melyek segítségével megtalálhatja a baj forrását. Amennyiben igazolódik a Conn – szindróma megléte, úgy a kezelés optimális esetben műtéti úton történik. Ebben az esetben az a cél, hogy a teljes – beteg – mellékvesét eltávolítsák. Ilyenkor a kieső hormonokat – optimális esetben átmenetileg – tabletta formájában pótolják, melyek felírása és rendszeres ellenőrzése szakorvosi feladat. Néhány hónap múlva várható, hogy a másik – megmaradt – mellékvese átveszi az eltávolított mellékvese feladatait.

A betegség gyógyszeresen is kezelhető, ami szintén folyamatos kontrollt igényel. Összességében a betegség felismerése rendkívül fontos, mert olyan gyógyszereket kell bevetni, melyeket a háziorvos vagy belgyógyász általában nem alkalmaz, de ha nem ezeket a szereket szedi a beteg, előfordulhat, hogy a vérnyomását nem tudják beállítani vagy nagyon ingadozó lesz, amely szintén veszélyforrás.

Forrás: Budai Endokrinközpont