A célzott gyógyszer a dohányosoknak

Finn kutatók olyan célzott gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, amely segítséget nyújthat a dohányzásról leszoktató kezelésben.

Az új szer lelassítja a nikotin-anyagcserét, ami segíti az embereket abban, hogy kevesebbet dohányozzanak. A nikotin gyorsan felszívódik a szájüreg nyálkahártyáján keresztül, leginkább a tüdőben, ahonnan hamar áthalad a szervezeten, és eljut az agyba. Amint a nikotin eljut a májba, a CYP2A6 nevű enzim lebontja. Kanadai kutatások korábban azt mutatták, hogy a nikotint lebontó CYP2A6 enzimet gátló gyógyszerek segíthetnek a dohányosok nikotinvágyának csökkentésében. A jelenleg rendelkezésre álló CYP2A6 gátlók azonban túl sok mellékhatásuk miatt sajnos nem alkalmasak a dohányzásról leszoktató terápiákhoz.

shutterstock_691968134

„Egy olyan CYP2A6 gátló gyógyszer kifejlesztésén dolgozunk, amely csak a test bizonyos részeiben fejti ki a hatását. Szerencsére már nagyon jól ismerjük a CYP2A6 enzim szerkezetét, ezért számítógépes modellezéssel meg tudunk tervezni olyan molekulákat, amelyek kifejezetten a célhoz kötődnek, és nem akadályozzák a többi testműködést. Most fejeztük be négyéves kutatásunkat, és több ilyen molekulát is kifejlesztettünk. Természetesen még rengeteg időt és pénzt kell ráfordítani arra, hogy ezekből a molekulákból egy célzott gyógyszert állítsunk elő” – nyilatkozta Hannu Raunio, a finn kutatócsoport vezetője.

Az ismert dohányzásellenes terápiák a dohányzás abbahagyására összpontosítanak. A leggyakoribb gyógyszerek a nikotin, a buproprion és a varenicline. A gyógyszerészeti nikotintermékek célja az elvonási tünetek enyhítése és megelőzése, ami előkészíti a terepet a leszokásra. Ezek a kezelések azonban gyakran sikertelennek bizonyulnak, ezért másfajta módszerek kidolgozására van szükség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.