A beszédes bőr

Bőrünk sokmindent elárul mind egészségi, mind lelki állapotunkról. Ha fázunk, libabőrös lesz, ha melegünk van, verejtékezik, ha zavarba jövünk, kipirosodik, ha rosszul érezzük magunkat, elsápad.

A bőrfelszínünk az egyik olyan szervünk, amelynek működését a lehető legkevésbé tudjuk befolyásolni.

Feladata

Bőrfelszínünk köti össze, illetve választja el környezetünket és szervezetünket, mégis nagyon is szervezetünk része. Nemcsak szervezetünk első védelmi vonala a kórokozókkal szemben, de véd a mechanikai- és hőhatások ellen is. Jelentős szerepet tölt be a folyadékháztartásban és a hőszabályozásban, továbbá feladata a zsírban oldódó vitaminok és raktározása is. Ahhoz pedig, hogy ennyi feladatot elláthasson, ép és egészséges bőrre van szükségünk.

Felépítése

Egészsége megőrzése érdekében mindig fontosabb a megelőzés és a korai felismerés, majd szükség esetén a megfelelő kezelés. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk bőrünk felépítésével, hiszen így biztosíthatjuk számára legmegfelelőbben a helyes ápolást is.8266A külső felület

Bőrünk felszíne sima, azonban tenyerünket és talpunkat leszámítva szőr borítja. Speciális, három rétegű hámszövet, melynek külső felülete az elhalt hámsejtekből álló, a testünk nagy részén kb. 0,2 mm vastagságú hám. A legvastagabb hámréteget a tenyerünkön és a talpunkon találjuk, míg a legvékonyabb a szemhéjon. A hám alsó rétege állandó osztódással termeli az újabb sejteket, valamint itt helyezkednek el azok a sejtek is, melyek a fokozott UV-sugárzás hatására sötét színű festéket (melanint) képesek termelni, mely nemcsak barnaságot okoz, de védi is bőrünket a sugárzástól.

Az irha

A hámot követő réteg, amely a testfelület nagy részén kb. 3 mm vastagságú. Az irharéteg vastagsága kb. 1 mm a szemhéjon, míg a háton alakulhat ki a legvastagabb, ahol elérheti akár a 10 mm-t is. Kisgyermekkorban puhább, később azonban a rostos elemek kerülnek túlsúlyba, ezért szívósabbá válik. Időskorra ez a réteg jelentősen elvékonyodik. Az irha egy lazarostos kötőszövet, amelyben a járulékos bőrfüggelékek nagy része és számtalan vérér is megtalálható. Ilyen bőrfüggelékek a faggyú- és verejtékmirigyek, a szőrtüszők, valamint itt található a receptorok sokasága is. A vérerek biztosítják a bőr tápanyagellátását, amelyek hidegben összeszűkülnek, melegben pedig kitágulnak.8267A bőralja

A bőralja tulajdonképpen egy speciális zsírszövet, mely nem különül el élesen az irhától. Ez a bőrréteg tárolja a zsírt, amely a szervezet tartalék tápanyagforrása. A felhalmozódó zsír a sejteket kis gömbökké formálja, melyet nőként sokan ismerünk narancsbőr formájában. A bőralja zsírszövete azonban hasznos is, hiszen részben mechanikailag védenek (fejtetőn, ujjbegyekben), részben pedig a bőr rögzítésével, feszesen tartásával teszik lehetővé, hogy bármilyen tárgyat megfogjunk.

Nem utolsó sorban pedig a bőraljában található zsírszövet eloszlása és mennyisége lényeges testünk esztétikai vonalainak kialakulásában.

Jó tudni!

A bőr felszínén vékony zsírréteg található, amely a szaruzsírból, faggyúból és verejtékből álló, úgynevezett víz az olajban keverék. Ez egy savas kémhatású anyag, pH-ja 4-6 között van. A szappanok és tusfürdők nagy része még ma is lúgos kémhatású, mely semlegesíti és lemossa a savas kémhatású védőréteget, amely azért különösen fontos, mert a kórokozók nagy része alapvetően lúgos közegben él, míg savas közegben elpusztul.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.