8 tipp a nyugodt alváshoz, ha fülcsengéstől szenvedsz

A fülcsengés megnehezítheti a nyugodt pihenést. A fülcsengés jellegzetes tünetei, a zúgó, búgó, sistergő, sípoló hangok a hálószoba csendjében még hangosabbnak és zavaróbbnak tűnnek, és ellehetetleníthetik az elalvást, különösen, ha amúgy is rossz alvók vagyunk.

Ám több mindent tehetünk azért, hogy fülcsengéssel is könnyebben álomba merüljünk.

Fotó: 123rf.com

A legjobb tippek a nyugodt alváshoz, ha fülcsengéstől szenvedsz:

  • Tartsd be a szokásos alvási rutinod, minden nap ugyanabban az időben kelj fel, és feküdj le, még hétvégén is.
  • Minden nap szentelj időt a testmozgásra, legalább fél órát. Ez bármi lehet, séta, kocogás, kertészkedés, kerékpározás. Különösen hasznos a lefekvés előtt néhány órával végzett testmozgás, mely felkészíti a tested a pihenésre.
  • Csökkentsd a dohányzást és a koffeinbevitelt. A nikotin és a koffein egyaránt élénkítő hatásúak, ezért az esti alvás előtt ne gyújts rá, és ne igyál kávét, teát se más koffeintartalmú üdítőt.
  • Ne vidd túlzásba az alkoholt. Az alkohol ugyan segíthet gyorsabban elaludni, de nagyobb az esély arra, hogy hamarabb felébredsz a kelleténél, és gátolni fogja a visszaalvást.
  • Relaxálj. Próbálj ki különböző technikákat, melyek segítenek ellazítani a fáradt, feszült izmokat és az elmédből elhessegetni a stresszt okozó gondolatokat. Legalább egy órával lefekvés előtt érdemes relaxáló zenéket hallgatni, és venni egy levendulaolajos meleg fürdőt.
  • Ügyelj a hálószoba hőmérsékletére. A túl meleg vagy túl hideg szoba megnehezíti az elalvást. A legideálisabb hőmérséklet az alváshoz 18 és 24 fok közé esik.
  • Lefekvés előtt ne egyél. A lefekvés előtti vacsora megnöveli az energiaszintet, és éberen tart, ezért ne azelőtt egyél, hogy ágyba bújnál. Ám a vacsorát se hagyd el, mert az éhség sem segíti az elalvást. A legjobb vacsora egy könnyű, kalciumban és magnéziumban gazdag étel. Mindkét ásványi anyag támogatja a nyugodt pihenést.
  • Gazdagítsd a környezetet lágy, halk zenével. A halk háttérzene, például az eső hangja is segíthet elterelni a figyelmet a fülcsengésről.

Fotó: 123rf.com

Könnyű és gyors megoldást kínálhatnak az altató hatású gyógyszerek, ám mesterséges, mellékhatásokat is okozó szerek helyett érdemesebb természetes segítséget kipróbálni, például gyógynövényeket. Ha ezek sem segítenek, akkor kérjük orvosunk segítségét.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.