8 jel, hogy az alkohol túl nagy szerepet tölt be életünkben

Vigyázat – ez már alkoholizmus

Sokan gondolják: ők távol állnak az alkoholizmustól. Időnként azonban csak megisznak valamit. Elég gyakran. Számos, túl sokat ivó ember nem realizálja, hogy az alkohol túl nagy szerepet tölt be életében. Lássuk ennek a jeleit.

„Nem gondolnám, hogy túl sokat iszom” – jelentik ki sokan. Mindez számos, olyan ember szájából hangzik el, akiben nem tudatosodik, hogy túl gyakran nyúlnak a pohár után. Vagy úgy vélik, ez a mennyiség „még belefér”.

Az alkoholizmussal általában az alábbi problémákat azonosítjuk: hiányzás a munkából, ittas vezetés, a kapcsolatok megromlása. Számos, sokat ivó ember azonban nem felel meg a sztereotípiának, sőt nagyrészt működőképes marad annak ellenére, hogy iszik.

Lássuk, milyen jeleket kell keresnünk annak megállapítására, hogy az alkohol túl nagy szerepet tölt be az életünkben?

1. Elgondolkodtunk már azon, hogy problémánk van az ivással. Megfogalmazódott már bennünk, milyen jellemzők tesznek valakit alkoholistává, de nem vagyunk biztosak a dologban. Talán arra is gondoltunk már, hogy abba kell hagynunk az ivást, de aztán meggyőztük magunkat: mértékkel nem lehet belőle baj. Nos, ha mindez így van, érdemes megvizsgálnunk, hogyan is állunk az alkohollal.

2. Általában több alkoholt iszunk, mint amennyit szeretnénk. Gyakran bánjuk meg szeszes ital fogyasztásunk mennyiségét másnap, még ha nem is rúgtunk be igazán. Sokszor előfordul ugyanis, hogy csak egy italt akartunk inni, mégis három lett belőle, vagy ittunk egyet, pedig egyáltalán nem állt szándékunkban. Lehet, hogy nem vagyunk másnaposak, de nem is aludtunk jól az alkohol miatt.

3. Több szabályt hozunk az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Úgy találjuk, hogy óvatosan méregetjük az italt, hogy megfogadjuk, „nem én leszek az a személy, aki ma iszik”, vagy „nem iszom hétfő és csütörtök között”? Ezekkel azt igyekszünk magunknak bizonyítani, hogy felelősséggel iszunk alkoholt, pedig alapvetően nem ez a helyzet.

4. Óvatosan előre tervezzük az alkoholfogyasztásunkat. Például, hogy minden pohár után megiszunk egy pohár vizet is, megnézzük előre, milyen szeszes ital választék van a helyen, ahová megyünk vagy amiatt aggódunk, lesz-e elég italunk. Plusz italt viszünk egy bulira, csak hogy „biztosan elég legyen”.

5. Többet iszunk, mint amennyit a többiek érzékelnek. Nem kell ehhez rejtegetnünk az italokat – elég, ha erősebbet iszunk, így a jelenlévők nem jönnek rá, hogy mi többet ittunk náluk. Mindent megteszünk, hogy ne látsszon, részegebbek vagyunk.

6. Nem tudunk elképzelni bizonyos eseményeket alkohol nélkül. A legtöbb ember, akinek egészséges a viszonya a szeszes italokkal, nem aggódik emiatt, nem muszáj innia egy adott rendezvényen. Lehet, hogy isznak valamit, de ha nem, az sem gond számukra. Aki szorong vagy kellemetlenül érzi magát alkohol hiányában, az már valószínűleg függ a szeszes italtól.

7. Várjuk a „józan időszak” végét. Ha meg is fogadtuk, hogy egy ideig nem iszunk, nagy örömmel tölt el, mikor vége ennek az időszaknak.

Miközben ezen tényezők közül önmagában egyik sem egyértelmű jel, amennyiben igaz ránk bármelyik, vagy talán az összes, komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy alkoholfogyasztásunk átlépett egy határt. Változtatunk kell viselkedésünkön, még akkor is, ha magatartásunkat környezetünk normálisnak találja is. Az alkoholfogyasztás minket érint közvetlenül, ezért magunkat kell kihúznunk a lefelé tartó spirálból s pozitív változást elérni.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.