7 tipp a megfázás ellen – mit kell megtisztítanunk?

Nem is hinnénk, hogy véletlenségből mi mindenről kerülhet baktérium a kezünkre. Tehetünk a megfázás ellen, ha egy kicsit jobban odafigyelünk – például letisztítjuk a gyakran használt felületeket. De melyek ezek?

Hihetetlen, hol tapadhatnak meg a baktériumok

Hiába közeledik az influenzaszezon, a megfázás ellen lehet tenni, ha ügyelünk arra, mi mindennel érintkezünk, amely veszélyt rejthet.

Lássuk a listát: mit érdemes gyakran és alaposan letisztítanunk, hogy elkerüljük a kórokozók véletlen „beszerzését”?

1.Konyhai és fürdőszobai csaptelepek

Ezeket gyakran megérintjük piszkos kézzel, így hát a megfázás és az influenza vírus is megtapadhat rajtuk. Ráadásul ezeken a területeken könnyen terjed a penész, gomba és az olyan baktériumok is, mint a szalmonella és az E.coli. Töröljük le naponta ezeket, fertőtlenítsük sprayjel vagy törlőkendővel, s tegyünk a megfázás ellen!

2.Fogkefetartók

Egyike lehet a legpiszkosabb helyeknek az otthonunkban! Okos dolog berakni őket is a mosogatógépbe vagy meleg, szappanos vízzel kimosni heti 1-2-szer, ha a megfázás ellen tenni akarunk. Amennyiben valaki beteg a házban, tartsuk a fogkeféjét a sajátunktól elszeparálva. Ne feledjük, ha megérintünk valamit, amelyen baktérium található, majd a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz nyúlunk, kész is a betegség.

3.Műanyag játékok

A gyerekek évente 8 megfázáson is átesnek, nem véletlenül – a baktériumok a játékaikon keresztül is terjedhetnek. Minden hónapban tisztogassuk meg játékaikat, ha azok piszkosabbak lehetnek az átlagnál – elegendő átmosni őket meleg, szappanos vízzel, de olykor 1 evőkanál fehérítő és 1 rész víz összekeverése sem árt, amellyel tökéletesen fertőtleníthetjük. Hagyjuk levegőn száradni őket.

4.Érintőképernyők

Egy okostelefon vagy egy tablet könnyen piszkos lehet, ezért a megfázás elleni küzdelemben ezeket sem árt letörölni! A vírusok könnyen terjednek a képernyőről az ujjakra – tehát eszközeinket is fontos megtisztogatni az influenza szezonban.

5.Tévé irányítók

Bizony, ezeken az eszközökön is megtapadnak a baktériumok. Egyikük a leginkább érintett, de legkevesebbet tisztítottaknak, ráadásul a baktériumok a műanyagok és egyéb kemény felületeken hosszabb ideig élnek. Ahhoz, hogy megtisztítsuk, először érdemes már nem használt fogkefével kitakarítani belőle a szöszöket. Vattapamaccsal, amelyet enyhe szappanos vízbe mártunk és kicsavarunk, jól járunk. Ugyanezt megtehetjük egyébként a számítógépek billentyűzetével is.

6.Asztalok

Az íróasztalok gyakran tele vannak baktériumokkal. Az ember a buszról, otthonról, pékségből vagy bárhonnan hozhat baktériumokat, melyeket aztán bevisz az asztalára. A munkaterületünket tehát érdemes gyakran letörölgetni a megfázás ellen, de egyébként sem árt. A vírusok több mint 8 órán át képesek élni az ilyen felületeken.

7.Mossunk alaposan kezet!

Valójában ez az elsőszámú szabály és a legbiztosabb módja annak, hogy tegyünk a megfázás ellen. Legalább 20 másodpercig érdemes kezet mosni egy alkalommal, s ne felejtsük ki az ujjaink közét és a körmök alatti részt sem. Ha nem juthatunk mosdóhoz, alkalmazzunk alkoholos kézfertőtlenítőt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php