7 tipp az otthoni betegápoláshoz

Sokan hirtelen kerülünk bele a gondozó szerepébe. Ha egy szerettünket váratlanul betegség éri, nyilvánvaló, hogy segítségre szorul. Íme az otthon betegápolásra vonatkozó 7 tippünk!

A betegápolóvá válás, egy hosszú és fokozatos folyamat részeként érhető csak el. Honnan tudható, hogy igazi betegápolóvá váltál? Mikor jött el az ideje, hogy a szeretett rokon életét irányításával teljes körűen segítse? Valamint, az új felelősségteljes munkája, melyet máson végez, milyen hatással lesz a saját életére?

7 tipp betegápolók számára

Ha voltak gyermekei, emlékezhet rá, hogyan tervezte meg életüket, egészen addig, míg fel nem nőttek. Egy idősebb személy esetében ez nem ilyen egyértelmű. Ugyanis a változások lassabban, de akár gyorsabban is bekövetkezhetnek. Minden beteggondozás más és más, nagyon nehéz kitapasztalni, hogy milyen ápolás lesz a legjobb a betegnek. Azonban ha mégis úgy dönt, bele vág, adunk néhány általános jellegű tanácsot, azonban ezek nem fognak minden kérdésére egyértelmű és szakszerű választ adni. Ezek tájékozódási pontok inkább.

1. Beszélgessünk, mielőtt nekilátunk

Érdemes szerettünkkel megbeszélni, hogy milyen betegápolásra is van szüksége. Például a felnőtt gyerekeknek érdemes leülni, beszélgetni a szüleikkel egy lehetséges betegápolási segítségről, még akkor is, ha a szülők 70 éves létükre egészségesek. Derítsék ki, kérdezzék meg tőlük, hogy mit szeretnének akkor, ha esetlegesen valami történik velük.

orvos_beteg3

Otthoni beteggondozást vennének igénybe, vagy gyermekeik segítségét kérnék, esetleg egy idősek otthonába mennének? Nyilvánvalóan ez nem lesz egy könnyű beszélgetés és döntés. Biztos könnyű megoldás lenne a probléma mellett csak úgy elmenni, azonban sokkal célra vezetőbb, ha leülnek és megbeszélik a dolgokat, és nem várják meg egy esetleges probléma kialakulását.

2. Nézz utána beteggondozói tanácsadásnak

Amennyiben beteggondozást vállalsz, millió és egy kérdésre kell választ kapnod. Hogyan kell bánni egy felnőttel? Hogyan kell egyáltalán vigyázni rá? Mit ehet? Engedheted volán mögé ülni? Ahhoz, hogy ezekre választ kapj, fel kell keresned egy betegápolással foglalkozó szervezetet.

Ilyen szervezet lehet a Magyar Vöröskereszt, Magyar Ápolási Egyesület, vagy a Szociális Háló Egyesülete. Keress fel ezen szervezetek belül egy szakembert, aki segíthet a problémáidban, – hogy utána eldönthesd, hogy belevágsz-e a beteggondozásba vagy sem.

3. Keress gondozói támogatást

Amint lehet, lépj kapcsolatba, valamilyen beteggondozói szervezettel. Ezek a szervezetek hasznos tanácsokkal, és tippekkel fognak segíteni munkádban. A nehéz döntések meghozatalában ezek a szervezetek különböző ajánlatokat, és támogatásokat nyújtanak számodra. Érdemes lehet, például egy orvost is megkérdezned ezekről a szervezetekről és munkájukról, ha úgy gondolod.

4. Kutass fel segítséget

Ne várj addig, amíg a kérdések halmaza eláraszt, és nem tudod hova kapd a fejed, minél előbb kérj segítséget a gondozás kapcsán. Akár egy másik családtagot vagy barátot is, akivel meg is oszthatod a feladatokat, mint most, vagy a jövőben. Nézz utána a különböző típusú ellátó helyeknek is; otthoni beteggondozást, vagy idősek otthonát részesíted előnyben. Ha otthoni beteggondozást választod, az igen drága. De azt is megteheted, hogy inkább keresel egy önkéntes szervezetet, aki ingyen is segítséget nyújt.

5. Nézz meg idősek otthonát és otthoni beteggondozókat

Ha szeretted egészséges, és jól van, akkor sem butaság meglátogatni közösen is akár, betegápoló otthonokat. Ez azért fontos, mert ha egyszer szükség lesz rá, akkor a rokonod, örülni fog, hogy tudja milyen lehetőségek közül, választhat, és nem kell az ismeretlentől félnie. Ezeknél a bentlakásos otthonoknál, azonban nem szabad elfelejteni, hogy hosszú a várólista és évekbe is beletelhet, mire bekerülhet valaki.

beteg

6. Fontoljd meg a jogi és pénzügyi következményeket

Ne felejts el elgondolkodni a pénzügyi és jogi kérdéseken sem. Amennyiben szeretett hozzátartozód úgy dönt, hogy otthonba megy, hogyan fogod azt finanszírozni? Esetleg eladod a házát? Felhatalmazol egy jogi képviselőt? Van már terved? A problémák kezelése igen felkavaró lehet. Ismernünk kell a részleteket, hogy ne tudjon minket semmi váratlanul érini. Beszélj erről, az otthon vezetőjével, vagy akár egy ügyvéddel.

7. Végezz kutatást

Néhány szervezet hasznos tanácsokat és segítséget nyújtanak akár ápolóknak is:

– Magyar Vöröskereszt

– Magyar Ápolási Egyesület

– Szociális Háló Egyesület

Ha még csak kezdő ápoló vagy, akkor természetes, hogy aggódsz és nyugtalan vagy. Könnyen úgy érezheted, hogy elárasztanak a feladatok, azonban sose feledd, hogy a gondozás igen kemény munka és feladat, amelyet meg is jutalmaznak. Pár év tapasztalat, másoktól szerzett tudás, segítség és már bele is tanulsz. Profi módon tudod végezni a feladatodat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.