7 tévhit a kullancsokról

Sajnálatosan sok tévhit aktiválódott a köztudatban, melyeket törölnünk kell, hogy az emberek és társállatok tévhitek okozta veszélyeztetését megszüntessük

Tévhit: A kullancs mint állat évszakhoz kötötten támad, s vitatkoznak, hogy alulról, vagy felülről támadnak-e!

A valóság: Sajnálatosan országszerte az enyhe telek miatt már egész évben folyamatosan, de  nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban   támadnak a  kullancsok.  A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, s most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatunk.

A gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutyakullancs ill. a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levélfonákáról vadászó, szemmel nem rendelkező, ?vak? közönséges kullancs  a leggyakoribb  vérszívók Magyarországon a 42  honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot jelent, hanem egy egész állatcsaládot, amely igen nagy fajszámban van jelen hazánkban.

Tévhit: Az emberek csak egy-két kullancs terjesztette betegséget ismernek.

A valóság: Számos betegség van mely embert- és társállatot egyaránt megbetegít.

A kullancsok egyedfejlődési alakjai, a kullancs lárvák-, a kullancs nimfák- és a kifejlett kullancsok, melyek már nőstények, vagy hímek szúrásukkor önmagukban is okozhatnak embereknek  és  társállatoknak (kutyáknak, stb) egészségkárosodást ( bőrgyulladást, allergiát, mérgezést stb).

A kullancsok egyedfejlődési alakjai a nagyobb gondot akkor jelentik, amikor a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendeznek be. Így fertőzik meg áldozatukat szerte Európában a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusával ( nagyon tanácsos gyermekeinknek és  magunknak az ellene  való védőoltást beadatni), a Lyme borreliosis, klasszikus nevén a Lyme-kór ( kutyáikat oltassák be), a tularemia, a Q-láz, az ehrlichiosis, a babesiosis, a mediterrán foltos láz, vagy a  TIBOLA kórokozóival.5159Tévhit: Az embernek adott oltás véd a kullancs ellen!

A valóság: Az embernek adott védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusfertőzés ellen véd. (A teljes oltási sorozat után biztosított az oltott személy védelme.) Az elmúlt években e kullancs terjesztette betegségben éves szinten 100 alatt volt a bejelentett emberi beteg szám.

Tévhit: Az emberek számára forgalomban van a Lyme-kór elleni védőoltás.

A valóság: Emberre nincs Lyme-kór elleni védőoltás.  Sőt a Lyme-kór az a fertőző betegség, melynek átvészelése után a szervezetben nem épül tartós immunológiai védelem. Ennek okán úgy ember, mint kutya mindegyik szezonban ha fertőződik, megbetegedhet a Lyme-kórban.

Tévhit: Kutyákra nem veszélyes a kullancs.

A valóság: A Lyme-kór , a babeziozis és más betegségek fenyegetik a kutyákat, ezért például kullancsriasztó cseppet- , vagy nyakörvet ajánlott viseljenek.

Tévhit: Szeretnek napozni-sütkérezni a fűszálakon a kullancsok.

A valóság: A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt ( lucifug), mely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt.

Tévhit: Gyermekeknek Polybé tablettát kell adni és az elriassza tőle a kullancsokat.

A valóság: Ezt az állítást senki sem igazolta. Roppant veszélyes a vitaminok túladagolása embernek és kutyának, mert szubklinikai kórképeket generál.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.