6 tipp a fogfájás megszüntetése érdekében

Mi használ igazán, ha fáj a fogunk?

Természetesen, ha fogfájás gyötör bennünket, az első és legésszerűbb dolog felkeresni a fogorvost. Ám amíg nem jutunk el hozzá, néhány hatékony házi praktikával enyhítenünk kell a fájdalmon.

Amikor fogfájás kínoz minket, a fájdalom olyan erős lehet, hogy valami módszert muszáj találnunk a csökkentésére, míg el tudunk menni a fogorvoshoz.

Melyek azok a módszerek, amelyek átmenetileg valóban segíthetnek?

Íme a 6 tipp fogfájás megszüntetésére vagy enyhítésére.

1. Fájdalomcsillapítók: kézenfekvő, de hatékony megoldás tablettát bevenni. A vény nélkül is kapható, ibuprofen vagy naproxen gyógyszerek, amelyek nem szteroid-alapú, gyulladásellenes készítmények, átmenetileg segíthetnek, mivel csökkentik a gyulladást. Vissza azonban ne tartsanak attól, hogy elmenjünk a fogászhoz, mert valóban csak ideig-óráig oldják meg a fogfájás megszüntetését.

2. Benzokain gél: szintén vény nélkül beszerezhetjük a benzokain gélt, amely segít a fog zsibbasztásában, s ezzel a fogfájás megszüntetésében, enyhítésében. Legokosabb, ha az ínyt kenjük be vele és nem a fogat, mert úgy jobban hat. Ne használjunk azonban többet belőle, mint az ajánlott dózis, mert a zsibbasztás átterjedhet másik fogra is és a végén nehezen tudunk majd enni is.

3. Meleg, sós vizes öblögetés: a fogfájás megszüntetése vagy csökkentése elérhető egy házi praktikával is: tegyünk 1 teáskanál sót egy csészényi forrásban levő vízbe, majd amikor lehűl kissé, öblögessünk vele – járassuk körbe a szánkban 30 másodpercig és köpjük ki. Naponta többször megtehetjük ezt, amely nemcsak tisztítja a szájüreget, de az ínyből eltávolítja a váladékot is, amely duzzadttá és fájdalmassá teszi azt. Az oka: a só megelőzi a sejtek pusztulását, amelyek segítenek a gyulladás gyógyításában.

4. Hideg borogatás: a fogfájás megszüntetése vagy enyhítése jeges borogatással is megoldható – lehet az jégkockák becsomagolása, papírtörölköző vagy vízbe mártott ruhaanyag, ha 10 percig a fájó foghoz tartjuk – majd szünetet tartunk és újra borogatunk -, csökkentheti a fájdalmat. A hideg mérsékeli a duzzanatot és zsibbasztja a fájdalmas részt.

5. Hideg borsmenta teás filter: a teafiltert először főzzük meg meleg vízben, majd préseljük ki belőle a felesleges vizet és tegyük a fagyasztóba. Ha hideg lett, tegyük a fájó fog ínyére 20 percre. A mentol segít zsibbasztani.

6. Pamutvatta szegfűszeg olajjal: talán furcsán hangzik, de a fogfájás megszüntetésében segíthet a szegfűszeg olaj is, amelyből 2-3 cseppet a szájvízbe rakunk és öblögetünk vele, de jó módszer az is, ha vattapamacsot áztatunk az olajba és ráharapunk, majd 15 percig a szájban tartjuk a vattát. A szegfűszegben ugyanis természetes érzéstelenítő van, amely fájdalomcsillapítóként hatékony – ez az eugenol, mely átlendít a legrosszabbon, amíg eljuthatunk a fogorvoshoz szakszerű segítségért.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.