5 tipp – Így kerülheted el a megfázást

A mindennapokat elronthatja, ha a nátha ledönt minket a lábunkról. Érdemes odafigyelnünk az immunrendszerünkre ebben a változékony  időben is.

1. A mozgás nem maradhat el

Amikor kinézünk az ablakon, és meglátjuk a szürke, hideg időjárást, legszívesebben betakaróznánk kedvenc plédünkbe és megnéznénk egy jó filmet. Azonban néha muszáj erőt venni magunkon, mert a rendszeres testmozgás télen sem maradhat el. Megfelelő öltözetben a kültéri sportoknak sincs akadálya, de lehet, hogy komfortosabbnak érzünk ilyenkor egy edzőtermet vagy sportpályát. Bármelyiket is választjuk, ne felejtsük el, hogy a mozgással erősítjük a szervezetünket és támogatjuk az immunrendszerünket.

Fotó: 123rf.com

2. Ügyeljünk a vitaminpótlásra

A vitaminpótlás télen is épp annyira ajánlott, mint az év bármely időszakában. Sőt, a hideg időszakban érdemes nagyobb mennyiségű vitamint bevinni a szervezetünkbe, hogy elkerüljük a megfázást. A zöldségek és gyümölcsök mellett kifejezetten javasolt az étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyekkel biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges napi vitamin adagot. Fogyasszunk naponta legalább 2000 mg C-vitamint és 2000 NE D-vitamint.

3. Meleg folyadékok a testnek és a léleknek

A folyadékpótlás télen is ugyanolyan fontos, mint a nyári hőségben. Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával támogatjuk testünk méregtelenítő folyamatait, ráadásul egy meleg tea vagy leves a kinti hidegben lehűlt testünket is képes felmelegíteni, a lelkünkről nem is beszélve. Hidegebb időben érdemes hosszú forró fürdőket is venni, hiszen nemcsak ellazít minket, de a szív működését is támogatja.

Fotó: 123rf.com

4. Táplálkozzunk tudatosan

Bár nem minfig könnyű friss zöldségeket és gyümölcsöket beszerezni, szervezetünknek attól még szüksége van a vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint mikro- és makro tápanyagokban gazdag ételekre. Étkezésünket egészítsük ki olyan fehérjedús étrendkiegészítőkkel, amelyek lehetőleg magas rost-, de alacsony szénhidráttartalommal bír.

A rostoknak fontos szerepük van az emésztő rendszer megfelelő működésében és az anyagcserében is.  Manapság már pontosan ezen hatásai miatt kap egyre nagyobb figyelmet az élelmi rostok mindennapi fogyasztása” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

5. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

A jó minőségű alvás egészségünk egyik alappillére. Immunrendszerünk ilyenkor képes feltöltődni, hogy aztán újult erővel vehesse fel a harcot a vírusok és baktériumok ellen. Szervezetednek extra löketet adhatsz, ha lefekvés előtt olyan vitaminokkal támogatod, amelyeket kifejezetten az esti órákban érdemes bevenni.

Olvasd el ezt is!

Jó-e az, ha náthásan sportolunk?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.