5 technológiai trend, amely teljesen megváltoztatta az egészségügyet

A technológia óriási szerepet játszik a mindennapi életünkben, de nem csak a mindennapokat formálta át, hanem a különböző iparágakat is, köztük az egészségügyet. Az egészségügyi szektor kétségkívül az egyik legfontosabb iparág, hiszen olykor-olykor az emberek élete forog kockán. A technológia integrálása az orvosi iparágba az emberi testbe, és így az emberiség megismerésére, valamint a betegségek kialakulásának, gyógyításának módjába nyújt mélyebb betekintést. Ezen felül az egészségügyi ellátás állandó biztosítását akadályozza néhány ma is égető probléma, például a növekvő egészségügyi költségek és egyenlőtlenségek vagy az éghajlatváltozás.

Telemedicina – virtuális megoldások és távgyógyítás

A dolgok internete (IoT) – éppúgy, mint más iparágakat – az egészségügyi szektort is erősen átformálta. Az összekapcsolt eszközök átfogó hálózatának megjelenése, valamint az eszközök és felhők közötti kommunikációt lehetővé téve ma már olyan élvonalbeli orvosi technológiák érhetők el a betegellátásban, mint például a viselhető érzékelők, az 5G-képes eszközök, a digitális idősgondozás vagy a távoli betegmegfigyelés. A virtuális ellátáshoz tartozik még a fokozott biztonság, a helymeghatározási szolgáltatások, a telekonferencia, valamint az egészségügyi szolgáltató értékelése is magasabb színvonalú orvosi ellátás biztosítása érdekében. Az egészségügyi dolgozók helyzetét nagyban megkönnyíti a látogatási előzmények pontos dokumentációja vagy a viselhető kapcsolat, amelyet ma már felhőszolgáltatások tesznek lehetővé. Ez alapján az egészségügyi ellátó intézmények ma már távkórházként is szolgálhatnak, például adatmegosztás révén.

egészségügy, orvosi technológia

Fotó: 123rf.com

Digitális ellátás a mindennapokban

A ma elérhető digitális terápiák legfőképp a krónikus betegségben szenvedőknek vagy a folyamatos ellátást igénylő betegeknek jelentenek megoldást, de a mentális egészségügyi igények kielégítésére is alkalmasak. A gondozás leginkább a tünetek megfigyelésére, a gyógyszeres kezelés monitorozására és a beteg rendszeres állapotának felmérésre terjed ki. A különböző, mentális egészség fenntartására irányuló kezelések, mint pszichológiai tanácsadások lefolytatására vagy az iránydiagnózis felállítására is alkalmasak a digitális terápiák. Az ilyesfajta, technológiai eszközökkel támogatott terápiákat számítógépen vagy telefonos alkalmazáson keresztül érheti el a beteg, de ennek lehetőségéről mindig a kezelőorvos dönt.

Mesterséges intelligencia az orvoslásban

A mesterséges intelligencia is egyfajta virtuális technológiának tekinthető, amely lehetővé teszi a digitális eszközök számára egyes emberi tulajdonságok, mint a tanulás, a tervezés vagy az észlelés elsajátítását. Az MI támogatott eszközök képesek a legoptimálisabb tervezés végrehajtására, valamint környezetükben történt változások észlelésére és az arra történő reagálásra is, akárcsak az emberi szervezet esetében.

orvosi technológia

Fotó: 123rf.com

Egészségügyi technológiák a jövőben

Feltörekvő területe a digitális egészségügynek a bio nyomtatás. E metódus alapja a már népszerű 3D nyomtatás, amely már ma is alkalmazott módszer az orvosi szakterületeken, például külső protézisek, koponya- vagy ortopédiai implantátumok tervezésében és gyártásában. Azonban napjainkban már néhány amerikai egyetem azon dolgozik, hogy lehetővé tegyék az élőszövetes nyomtatást, lehetővé téve élő sejtek, csontok, sőt, a későbbiekben akár szervek nyomtatását, új esélyt adva a rákos megbetegedéssel küzdőknek.

Egy – ma még szintén gyerekcipőben járó – újdonság, a virtuális valóság megváltoztatja a jövőben betegek és az orvosok életét egyaránt. A VR eszközöket a jövő sebészeinek képzésére és a sebészek számára a műtétek gyakorlására használják, míg a betegek esetében segítségre lehet az erősebb fájdalmak csillapításában, valamint a kórházi élményérzetet is javíthatja.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.