5 jel, ami arra utal, hogy az asztma mellett refluxa is van

A két betegség gyakran együtt jár. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán kell arra gondolni, hogy az asztmát és a refluxot együtt szükséges kezelni.

Erősödő tünetek

Az asztma gyógyszerek az alsó légutak gyulladását csillapítják, a simaizmokat ellazítják, a hörgőgörcsöt oldják. Az asztma kezelésében lényeges tulajdonságok azonban kellemetlen mellékhatással is járhatnak. Ha a betegnek refluxa van, az asztma gyógyszerek sok esetben a nyelőcső záróizmát is ellazítják, ezáltal fokozódik a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, vagyis felerősödnek a reflux tünetei.

A refluxbetegség lényege, hogy a gyomorban található savas gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, felmarva annak nyálkahártyáját.

Így kezelhetjük étrenddel a refluxot

A reflux nemcsak a nyelőcsőben, hanem a légutakban is tüneteket okozhat. A savas gyomortartalom egészen a garatig feljuthat, irritálja a légúti nyálkahártyát, gyulladást, torokfájást is okozhat, és az asztmás tüneteket is felerősíti.

A két betegséget együtt kell kezelni

Asztma és reflux gyakran együtt jár.

Foto:123rf.com

Az asztmások körében kétszer magasabb a reflux kialakulásának kockázata, az adatok szerint 75% feletti a betegség előfordulása. A refluxbetegség nehezíti az asztma kezelését, az asztmagyógyszerek pedig fokozhatják a reflux tüneteit. A betegeknél így sokszor egy nagyon kedvezőtlen körforgás alakul ki, amit akkor tudunk megszüntetni, ha a terápia beállítása során mindkét betegség kezelésével foglalkozunk – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

Az asztma mellett érdemes refluxra is gondolni, ha:

  • Az asztma tünetei a megfelelő gyógyszeres kezelés ellenére is megmaradnak, vagy esetleg még romlanak is.
  • Az asztma súlyosbodik a refluxot fokozó ételek elfogyasztása után, például fűszeres étel, alkohol, csokoládé vagy koffein.
  • Olyan asztmás gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a reflux esélyét, például rohamoldó belégzőszert nagyobb adagban, szájon át szedhető szteroid gyulladáscsökkentőt vagy fenntartó kezelésben használt teofillin hörgőtágítót.
  • Az asztmára utaló tünetek nem típusos formában jelentkeznek, például a köhögést torokirritáció okozza, a légszomj vagy sípoló légzés légvételkor lép fel, vagy a fulladás hátterében a torokban észlelt gombócérzés áll.
  • Megmagyarázhatatlan éjszakai asztmás tünetei vannak. Ha a légzési panaszok lefekvéskor, fekvő helyzetben rosszabbodnak, annak az ilyenkor könnyebben visszaáramló savas gyomortartalom is lehet az oka.

Fotó: 123rf.com

Ha panaszai vannak, konzultáljon kezelőorvosával! Ahhoz, hogy a tünetei megszűnjenek, a két betegséget, az asztmát és a refluxot együtt kell kezelni.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.