5 gyakori tévhit az alzheimer betegségről

Szeptember az Alzheimer-kórral kapcsolatos tudatosság hónapja volt. Ennek alkalmából szakértők szeretnék eloszlatni a legelterjedtebb tévhiteket a betegséggel kapcsolatban, hiszen a pontos információk elengedhetetlenek a demencia körüli stigma megszüntetéséhez.

Az Alzheimer-kór és a többi demencia típus jelenleg a társadalom legnagyobb orvosi kihívását jelenti, ezért közös erőfeszítésünkre van szükség ahhoz, hogy sikerrel vegyük a betegség által támasztott nehézségeket.

Következzenek tehát a legismertebb tévhitek és egyúttal az ezeket cáfoló tények is:

1. A demencia csupán az emlékezetet érinti

A demencia szóról legtöbben a feledékenységre asszociálnak. Az Alzheimer-kór és más demenciák ugyanakkor nem csak a memóriát érintik, hanem a koncentrációt, beszédet, érzéseket és viselkedést is.

2. A demencia az öregedés természetes velejárója

Az öregedéssel együtt jár feledékenység, a demencia azonban nem elkerülhetetlen. Ráadásul a betegséget kevéssé érdekli, hogy valaki mennyi idős. A 65 éves kor alatti, úgynevezett fiatalkori demencia szintén egyre gyakrabban diagnosztizált állapot.

Fotó: 123rf.com

3. Az Alzheimer-kór az egyetlen demenciatípus

Az Alzheimer-kór csupán egy a számos demencia típus közül. A különböző demenciák azonban más és más jellegű károkat okoznak az agyban. A leggyakrabban diagnosztizált állapotban, az Alzheimer-kórban az idegsejtek halnak el, ami az agy megváltozott kémiai folyamataival és szöveti rendellenességeivel jár. A második leggyakoribb demencia típus, a vaszkuláris demencia az agy vérellátását befolyásolja, míg Lewy testes demencia esetén egy bizonyos fehérje lerakódása figyelhető meg az idegsejtekben. Viszonylag ritkább a frontotemporális demencia, ahol pedig az agy homlok- és halántéklebenyében alakulnak ki jellegzetes sérülések.

4. A demencia kockázatát nem lehet csökkenteni

Egyénenként változó a demencia kialakulásának kockázata. Ám amíg valóban vannak olyan tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni – ilyen az egyén életkora és genetikai öröksége -, az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a dohányzás mellőzése és a vérnyomás karbantartása mind jelentősen hozzájárulhatnak az egyéni kockázat csökkentéséhez.

5. Demenciával az élet örömtelen

Habár jelenleg az Alzheimer-kór és más demenciák gyógyíthatatlan betegségnek számítanak, jelentős kutatási erőfeszítések történnek ennek megváltoztatására. Ám addig sem kell elkeserednünk, hiszen rendkívül sok olyan kezelés, támogató megoldás és közösségi program létezik, amik segítenek az életminőség megtartásában és javításában a demenciával való együttélés során. A tünetek enyhítésében és a mindennapok örömeiben fontos hogy aktívak maradjunk, folytassuk a számunkra élvezetes hobbijainkat és tevékenységeket, valamint hogy minél több időt töltsünk barátaink társaságában.

Forrás: felejtek.hu

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.