3 meglepő dolog, ami fokozza a napérzékenységet!

Ugye észrevettük már, hogy vízparton mintha jobban fogna minket a nap? A napérzékenység oka, hogy a víz és a homok visszaveri a sugarakat a bőrre, ez pedig közvetlen kiteszi azt az UV-nek. De mi minden jelent még veszélyt számunkra?

Az ultraviola-sugarak nemcsak a tenger, a folyó vagy a tó partján erősebbek. A víz mellett valóban duplán érnek minket, de a hegyekben szintén jelentős a napérzékenység, mivel a levegő nem olyan sűrű és a sugarak intenzívebbek. Vagyis, mindkét helyen extra mértékben védenünk kell a bőrünket.

Ám tévedés azt hinni, hogy ha a jól ismert veszélyforrásokat kerüljük, már biztosan védve vagyunk. A napérzékenységet ugyanis más dolgok is fokozhatják, melyekről keveset tudunk. Bizonyos gyógyszerek, ételek, sőt bőrápoló termékek hozzájárulhatnak a fényérzékenységhez, kémiai változást idéznek elő a bőrben, amely szokatlanul fogékonnyá teheti azt a napsugarakra.

Mikor alakul ki napérzékenység?

A napérzékenységet kiváltó szerek olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, mint afféle puskapor, az UV sugárzás pedig, ami a robbanást okozza. Amikor az UV-fény eléri az anyagot, beindul a reakció és a bőr károsodik.

A reakciók közé tartozik a fototoxicitás is – mely akkor jelentkezik, amikor az UV-sugarak kölcsönhatásba lépnek egy adott termékben levő anyaggal, lehet az élelmiszerben vagy gyógykészítményben, krémben. Ennek eredménye pedig csúnya napégés, olykor hólyagos bőrrel. S bár a reakció csak addig tart, amíg a napnak ki van téve a bőrünk, idővel mindez növeli a bőrrák és az korai öregedés kockázatát.

Ugyanakkor, a fotoallergia esetén az UV-sugaraknak kitettség megváltoztatja a gyógyszerben, ételben vagy kozmetikai termékben levő anyagokat, valami olyasmivé, amelyet a szervezet idegen anyagként érzékel és aktiválja az immunrendszert. A probléma nem azonnal mutatkozik meg, hanem amikor például egy ideje szedjük azt a gyógyszert – pár nap is elég, és viszkető kiütés vagy eltúlzott napégés jelentkezhet.

Az autoimmun betegségekkel, így például lupusszal küzdők még inkább ki vannak téve a napérzékenységnek.

naptej4807

Lássuk, mi az a 3 dolog, amely a napérzékenységhez hozzájárulhat!

1.Gyógyszerek

Főként a gombaellenes készítmények, antihisztaminok, szájon át alkalmazható fogamzásgátlók, nem szteroidos gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, szájon át szedhető cukorbeteg gyógyszerek, vizelethajtók és triciklikus antidepresszánsok.

2.Élelmiszerek

A zeller, kapor, édeskömény, füge, lime, petrezselyem, vadrépa növelheti a napérzékenységet.

3.Bőrápoló termékek

Azok a kozmetikumok, amelyekben alfa-hidroxi-, vagy béta-hidroxi sav van, valamint tretinoin (pl. Retin-A), mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a bőr külső rétege érzékenyebb legyen. Szinte „lefejtik” a védőréteget, így az UV-sugárzás jobban éri a bőrt. Fényérzékennyé tesz a kémiai benzoil-peroxid is, amely számos vény nélküli, pattanást kezelő termékben benne van.

Természetesen, a napérzékenység reakciói nem általánosak, azaz nem mindenkinél jelentkeznek. Tehát, nem mondhatni, hogy minden ember érzékeny lesz, aki egy bizonyos gyógyszert szed. S az sem bizonyos, hogy ha egy alkalommal volt már reakciónk a napra, legközelebb is lesz.

Mindenesetre, amennyiben fényérzékennyé tevő termékeket használunk, jobb, ha a szabadban végzett tevékenységeket kora reggelre és késő délutánra időzítjük, amikor kevésbé erős a nap.

Minden nap fontos továbbá 30-as faktorszámú naptejet használni, s azt felkenni 20-30 perccel azelőtt, hogy kimegyünk a szabadba. Viseljünk olyan ruhát, amely kellően véd a naptól, sapkát vagy kalapot szintén és kerüljük a napon tartózkodást délelőtt 11 és délután 3 óra között. Ilyenkor a legintenzívebbek a sugarak.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.