17 alattomos jel, hogy valamilyen betegségben szenvedünk!

Abnormálisan hideg lábak? Túl korai őszülés? Rövid szemöldök vagy furcsán álló szemhéjak? Ezek mind szokatlan jelei annak, hogy nem vagyunk teljesen egészségesek. Figyeljünk a jelekre!

Első ránézésre olykor nincsenek nagy problémáink. Ám ez nem jelenti azt, hogy valóban így van. Sajnos meglehet, hogy a felszín alatt valamilyen betegséggel küzdünk, de nem tudunk róla. Pedig külső jelek elárulják – apró változások, melyeket azonban nagyon is komolyan kell venni.

Lássuk, milyen alattomos jelei lehetnek annak, hogy nem vagyunk teljesen egészségesek!

1.Teljes őszülés, 40 éves kor előtt

A túl korai őszülésnek egészségügyi okai vannak. Amennyiben a hajunk 50 százaléka ősz, noha még el sem értük a 40. évet, ellenőriztetnünk kell magunkat lehetséges cukorbetegség miatt.

2.Durva foltok

A kérges foltok, keratózisok általában jóindulatúak. A sötétebbek sokszor családi „örökségek” és ártalmatlanok. Bizonyos keratózisokat azonban a káros napsugarak okoznak és a bőrrák korai jelei – nagyon fontos megnézetni őket orvossal!

3.Rövid szemöldök

Ha a szemöldök szélső részéből elveszítjük a szálakat, az az alulműködő pajzsimirigy jele lehet. Vékonyabbá teszi a hajat is, de kezeltethető, így hamar visszaállítható a ragyogó hajkorona.

shutterstock_7595836

4.Furcsán lefelé hajló szemhéjak

Álmosnak tűnhetünk lehajló szemhéjunk miatt, de érdemes ezt a dolgot ellenőriztetni. A furcsán lelógó szemhéjnak ugyanis több oka lehet az öregedésnél vagy a családi vonásnál. Amennyiben már a megfelelő látást is zavarja, szükséges lehet a felvarratása is.

5. A fehérek nem egészen fehérek

Amikor a szemfehérje nem teljesen fehér, lehet az másnaposság vagy fáradtság jele is – de érdemes odafigyelni, ha a fehér sárgássá kezd válni. Ez ugyanis Gilbert szindrómára utalhat, melynek során a bilirubin szint felhalmozódik a vérben, sárgaságot okozva. A „rózsaszín szem” láttán kötőhártya-gyulladásra gyanakodhatunk. Ha tartós a jelenség, fontos chlamydia-tesztet csináltatnunk, mivel ez is „lángra lobbanthatja” a szemet.

6.Gyűrött fülcimpa

Az átlós gyűrődések az egyik fülön növelik a szívroham esélyét, ha pedig mindkét fülön jelen vannak, a szívinfarktus kockázatának valószínűsége 77 százalékos – állapította meg egy tanulmány, mely a The American Journal of Medicine-ben jelent meg. Az elmélet szerint a rugalmasság hiányát mutatják ezek a vonalak, ami az artériákat is érinti. A tettes ugyanakkor lehet az öregedés. A fülcimpa ráncok nyilván nőnek az idővel, miként a szívroham valószínűsége is.

7.Kipirult arc

A piros orcák és orr a rosacea jele – a nőket gyakran érinti 30 és 55 éves kor között. A stressz, a nap, a fűszeres ételek hatására az erek kitágulnak, ezért jobb, ha tartózkodunk ezektől a dolgoktól. A rosacea a szemeket is érintheti, néha összekeverik a lupus nevű betegséggel. Érdemes felkeresni egy orvost, aki felírhat a problémára gyógyszert.

shutterstock_50775244

8.Repedezett ajkak

A száj sarkaiban keletkezett repedések sok esetben B-vitamin vagy cink hiány eredményei. Ha a repedések hosszútávon fennállnak, gombás fertőzésről lehet szó. A szájpenész kezelése segíthet.

9.Duzzadt nyak

Észlelhető, ha a mirigyek megnagyobbodnak egyik napról a másikra, ám a golyva – vagyis a nyak elülső részén levő duzzanat – alattomosabb lehet. Basedow-kórra utal, mely a túlműködő pajzsmiriggyel van összefüggésben – gyakori a 20 és 50 év közötti nőknél, különösen, ha a szemek kissé kiemelkednek és fogyást tapasztalható.

10.Nap nélküli barnulás

A sötétedő bőrt érdemes megnézetni egy orvossal. Ritka oka lehet ugyanis az Addison kór – a mellékvesék elégtelensége -, mely fáradtságot, betegséget, sajgást eredményez a testben. Ha ezzel küzdünk, tudni kell, hogy kezelhető. Csak forduljunk szakemberhez.

11.Libabőr

Az állandó libabőr oka lehet a keratin felszaporodása a szervezetben – három ember közül egy tapasztalhat ilyet, különösen a karokon. Ártalmatlan dolog, de ha zavar bennünket, használjunk szappanmentes tusfürdőt, sok hidratáló krémet, vagy Kleopátrát utánozva, fürödjünk meg tejben, mert a tejsav segít. Fellángolás esetén a bőrgyógyász szteroid krémet írhat fel.

12.Nagy mellkas

Amennyiben nagyobb mellkassal – és mellekkel – vagyunk megáldva, alul érdemes karcsúbban tartanunk magunkat. A D-kosaras melltartót viselőknek nagyobb az esélye a diabéteszre egy kanadai tanulmány szerint, de a sovány derék segít megvédeni bennünket.

vizsgálat

13.Kövérség

Sok ember hajlamos kedvére tömni a pocakját, de jusson eszünkbe, hogy az úszógumi a has közepe táján megháromszorozza a demencia kockázatát, ahogyan érzékennyé tesz a diabéteszre és a szívbetegségre is.

14.Vörös tenyerek

Korai tünetei lehetnek a májbetegségnek. Valószínűleg ezzel a tünettel együtt rosszul is érezzük magunkat, letargikusak vagyunk. Nagyon fontos ilyenkor orvoshoz fordulni és tanácsot kérni a szervezetben keletkezett károk enyhítése érdekében.

15.Hosszú gyűrűsujj

Amennyiben a gyűrűsujjunk hosszabb a mutatóujjunknál, az annak jele, hogy még az anyaméhben az átlagosnál magasabb tesztoszteron szintnek lettünk kitéve. Ambíciót adhat és nagyfokú nemi vágyat, de érzékennyé is tehet a térd arthritis-re – a Notthingam-i egyetem tanulmánya szerint. Építsünk izmot lábemelésekkel, hogy segítsük a térd munkáját!

16.Csúnya körmök

A vízszintes vonal a körmökben egy korábbi betegség vagy rossz táplálkozás jele lehet – hacsak nem ütöttünk rá kalapáccsal. Amennyiben az elváltozás folyamatosan jelentkezik, igyekezzünk javítani egészségünkön. A kanál formájú körmök, melyek kifelé görbülnek, vérszegénységről árulkodhatnak. Ha a körmök fakók a bőrkéknél, de vöröses-barnák a köröm csúcsánál, az bizony a vese problémáit mutatja. Nézessük meg magunkat orvossal!

shutterstock_55499662

17.Hideg lábak

Mivel a lábak messze vannak a szívtől, gyakori, hogy itt mutatkoznak meg először az érrendszeri betegségek. Az abnormálisan hideg lábak és kezek a Raynaud szindrómához köthetők – nem jut elegendő vér a végtagokba. Ez a szindróma azonban kapcsolódik számos autoimmun betegséghez is, vagyis mielőbb ki kell vizsgáltatnunk magunkat!

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz