15+1 tipp hőség idejére!

Hőségriadó! Egyes előrejelzések szerint akár a 41 fokos hőség sem kizárt, ezért nem árt felkészülni néhány ügyes trükkel, amivel enyhíthetjük a kínzó forróságot.

1. Túl nagy a forróság az ágyban és alig tud aludni? Cserélje le az ágyneműt könnyű selyemre. Igaz, hogy a valódi selyem nem olcsó mulatság, viszont "lélegző" anyag, ezért megéri az árát. Ráadásul amellett, hogy hűvösebb érzetet kelt a hagyományos pamut ágyneműkhöz képest, még antiallergén tulajdonsággal is bír. Ha végképp nem oldható meg a selyem, akkor végső megoldásként forduljon a hintőporhoz: néhány csipetnyit szórjon az ágyneműre, ez megköti az izzadságot és egész éjjel hűsít.

2. Megfigyelte már, hogy a majmok rendszeresen nyalogatják a csuklójukat? Nos, ez nem valami perverz szokás náluk, hanem ott van a test egyik hőközpontja, így gyorsan és hatékonyan tudják a saját testhőmérsékletüket lejjebb vinni. Ugyanez az embereknél is működik, de ha nem akarja, hogy furcsán nézzenek önre, az is megteszi, ha tíz másodpercre hideg víz alá tartja a csuklóját – a következő egy órában elviselhetőbb lesz a forróság. Ugyanez a hatása, ha más hőközpontokat próbál hűteni: a tarkóra, a térdre és a lábfejre helyezett hideg, nyirkos törülköző csodákat tesz. Tegye a törülközőt egy időre a fagyasztóba, és amikor érzi, hogy erősödik a forróság, használja bátran!

3. Alaposan fontolja meg, milyen divatkiegészítőket visel a hőségben! A fémből készült nyaklánc például kifejezetten gyűjti a hőt, amit aztán a testnek ad át – ilyenkor tehát inkább a természetes kiegészítőket válassza, de legjobb, ha semmit nem használ, engedje a bőrét szabadon lélegezni!

ekszerek

4. Hacsak nincs valamilyen emésztési zavara, ezeken a napokon semmiképp ne száműzze az ételeiből a curryt! A csípős ételek ugyanis hűsítenek, a curry vagy a chili növeli az izzadást, ami a szervezetet a lehető legtermészetesebb módon hűti a párolgás közben.

5. A ventillátor remek találmány, de nem mindegy, hogyan használja. Jó, ha tudja, hogy a hőmérséklet a padló közelében a legalacsonyabb és ott mozog a legjobban, ezért az a legjobb, ha a földhöz minél közelebb állítja a ventillátort és onnan fújja felfelé a levegőt. Hogy fokozza a hatást, egy tál jeges vizet is elérakhat.

6.Tartsa a testápolót és egyéb krémeket a hűtőben, így amikor azokat fürdés után használja, szintén hűteni fogja a bőrét.

7. Háziállatot tart, ami csak úgy ontja a meleget? Cserélje le az ő takaróját is: a szintetikus kutya- és macskaágyak akkor is megtartják az állat melegét, amikor épp nem fekszenek benne. Az ilyen hőségben az állatoknak is jobb, ha a hűvösebb csempére vagy kőpadlóra fekszenek, esetleg tegyen alájuk egy nedves törülközőt.

8. Nemcsak a villanyszámlát kíméli, ha a tévét és egyéb háztartási készülékeket stand-by mód helyett teljesen kikapcsolja: meglepő, de ezek a szerkezetek készenléti állapotban ugyanúgy hőt fejlesztenek, mint normál működés közben – még akkor is, ha annál valamivel kisebb mértékben.

9. Az ágy helyett ezekben a napokban válassza a padlót, tegyen le egy kényelmes matracot a földre, néhány tizeddel hűvösebb ott a levegő. Ha több szintes családiházban lakik, akkor igyekezzen a földszinten aludni a padlástér helyett – a jelszó tehát: mindig csak lefelé!

10. Felejtse el a jégkrémet, használjon hűsítőként inkább egy tálka jól lehűtött joghurtot! Talán meglepő, de ebben magasabb a víztartalom, így azonnali enyhülést hoz a forróságban. Néhány jeges, nem főzött gyümölcsfagyi azért lecsúszhat.

alvas24

11. Az ételek is megterhelik a szervezetet és az emésztés hőt termel, ezért inkább többször, de kis adagokat egyen. Jót tehet az evés végén egy kevés magas víztartalmú gyümölcs elrágcsálása is, mint például a dinnye, az ananász vagy a barack.

12. Ha sportol és muszáj zoknit vennie az edzőcipő miatt, akkor válasszon olyan anyagút, ami felszívja a nedvességet. A szintetikus zokniban nem szellőzik jól a láb és ha beizzad, még kínzóbbnak érezzük a meleget.

13. A munkába járáshoz is válassza a jó minőségű pamut és gyapjú keverékéből készült anyagokat, amik jól szellőznek és nem engedik beizzadni a testfelületet.

14. Nagy veszélyt jelent ilyenkor a hőség mellett a leégés is, ez ellen azonban nemcsak kívülről, megfelelő hosszúságú és takarású ruházattal, illetve különböző napkrémekkel védekezhet. Fogyasszon sok C- és E-vitamint, ezek védik a bőrt az UV-fény által kiváltott gyulladástól.

15. Megette a gyerek az összes jégnyalókát? Ne aggódjon: a fagyasztóban ön is bármikor készíthet vízből és friss összetevőkből hasonlót!

16. Noha tartósan nem praktikus használni, mert hosszú távon áteshetünk a ló túlsó felére, de a tartósan forró napokban – 3-4 napig – bátran igyon csalánteát vagy egyen csalánból készült levest. A szervezet az önvédelem miatt igyekszik minél több folyadékot visszatartani, akkor is, ha egyébként megisszuk a napi 4-5 liter vizet, így viszont a test egyes részein pangás alakulhat ki. A csalán segít ezeknek a területeknek is fenntartani a megfelelő keringést, ami hasznos az egészség szempontjából.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.