15+1 meghökkentő tény az emberi testről!

Azt hinné az ember, tökéletesen ismeri a saját testét. Minden bizonnyal van azonban néhány olyan dolog, amit még nem tud róla.

Nap mint nap megnézzük magunkat a tükörben, ismerjük nemcsak külsőnket, de belső működésünket is. Testünk felépítése, úgy hisszük, nyitott könyv számunkra. De biztos, hogy jól ismerjük a saját testünket? Meglehet, hogy meglepetésként hat majd ránk néhány tény az emberi testtel kapcsolatban, melyek azonban, attól, hogy nem tudtunk róla, létező dolgok.

1. A nyelv felülete

Ne nyújtsuk ki nyelvünket, ha el szeretnénk rejteni személyiségünket! Ahogyan ugyanis vannak ujjlenyomataink, mindannyiunknak egyéni a „nyelvlenyomata” is!

2. A mi testünk is vedlik

Nem a háziállataink tehát az egyedüliek otthon, akik vedlenek. Az ember bőréről 600 ezer részecske távozik óránként! Ez évente nagyjából 2,27 kilót jelent, vagyis, egy átlagos ember kb. 47 kilót veszít el bőréből, mire eléri a 70. életévét.

3. Testünk csontjai

Egy felnőttnek kevesebb csontja van, mint egy babának! 350 csonttal kezdjük meg életünket pici gyerekként, ám mivel testünk csontjai növekedés közben egybeolvadnak, felnőttként már csak 206-al „büszkélkedhetünk”.

test1

4. Új gyomor

Tudtuk-e, hogy minden harmadik-negyedik napon új gyomornyálkahártyát kapunk? Ha nem így lenne, az erős savak, melyeket a gyomor használ az étel megemésztéséhez, magát a gyomrot is megemésztenék.

5. Az illatok

Nem olyan jó persze a szaglásunk, mint egy kutyáé, de 50 ezer különféle illatot, szagot tudunk megkülönböztetni.

6. Hosszú belek

Testünkben a vékonybél nagyjából négyszer hosszabb, mint amilyen magas egy átlagos ember. Ha a belünk nem úgy lenne elrendezve, ahogy, 18-23 láb hosszúsága miatt be sem férne a hasüregbe, ami ugyebár jelentős problémákat okozna.

7. Baktériumok

Ha nagyon alaposan feltérképeznénk bőrünket, igencsak meglepődnénk. Az emberi bőr minden négyzetcentiméterén ugyanis 32 millió baktérium él, szerencsére azonban legtöbbjük ártalmatlan.

8. A testszag

A lábunk szaga, akárcsak a hónaljunké, verejték. Egy emberi lábpár 500 ezer verejtékmiriggyel rendelkezik, így aztán több mint egy korsónyi verejtéket képes termelni naponta.

9. A tüsszentés gyorsasága

Az a sebesség, amellyel az ember tüsszent, 100 mérföld/óra gyorsasággal képes haladni. Még egy jó ok arra, hogy eltakarjuk orrunkat és szánkat, amikor tüsszögünk!

10. Sokat „utazik” a vér

Hosszú utat kell megtennie. Végponttól végpontig csaknem 97 ezer kilométert tesz meg testünk ereiben. A keményen dolgozó szív pedig nagyjából 2000 gallon, azaz 7570 liter vért pumpál minden nap az erekbe.

v%25C3%25A9r2

11. A nyál mennyisége

Nyilván nem szeretnénk úszni a saját nyálunkban, ám ha valamennyit összegyűjtenénk, megtehetnénk! Egy átlagember nagyjából 23.658 liter nyálat termel, vagyis annyit, amennyivel 2 medencét meg lehetne tölteni.

12. A horkolás erej

Mire az ember eléri a 60. életévét, a férfiak 60 százaléka, a nőknek pedig 40 százaléka kezd horkolni. Ám a horkolás erőssége igen változatos lehet. Miközben a horkolás nagyjából 60 decibeles zajszintet jelent – ez a normál beszéd hangjával egyezik meg -, akár a 80 decibelt is elérheti az erőssége. Ez már egy légkalapács hangerejéhez hasonló – a 85 decibeles zajszint pedig veszélyes az emberi fül számára.

13. Szőke, sűrű haj

Nos, hogy a szőkék valóban előnyben vannak-e, az most lényegtelen, annyi bizonyos, hogy több hajuk van. Hajunk színe segít meghatározni, mennyire sűrű a haj fejünkön, a természetes szőkék pedig e tekintetben a lista tetején állnak. Egy átlagos emberi fejen 100 ezer szőrtüsző van, melynek mindegyike képes előállítani 20 egyedi szőrszálat az ember életében. A szőkék ugyanakkor átlagosan 146 ezer szőrtüszővel rendelkeznek. A fekete hajúak nagyjából 110 ezerrel, a barnák 100 ezerrel. A vörös hajúak állnak legrosszabbul, nekik a legkevésbé sűrű a hajuk: csak b. 86 ezer szőrtüszőjük van.

14. Körömnövekedés

Ha gyakrabban vágjuk a kezünk körmeit, mint a lábujjunkon levőket, ez teljesen természetes. Azok a körmök nőnek ugyanis gyorsabban, amelyeket gyakrabban használjuk és leginkább ki vannak téve mindenféle környezeti hatásnak. Leginkább azon a kézen nőnek, amelyikkel írunk és legjobban a leghosszabb ujjakon.

15. Fejünk súlya

Nem csoda, hogy a babáknak hosszabb időbe telik megtartaniuk a fejüket. Testünk úgy van felépítve, hogy az emberi fej negyede a teljes test hosszának születéskor, de már csak egy nyolcada, mire elérjük a felnőttkort.

+1 Az alvás igénye

Ha azt mondjuk, meghalnánk egy jó éjszakai alvásért, ezt akár szó szerint is érthetjük. Képesek vagyunk heteken át étel nélkül élni, anélkül, hogy feladnánk, ám alvás nélkül csak 11 napig bírjuk – utána elalszunk, de örökre!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.