15 ok, amiért jelentkezik a böfögés – 2.rész

A cukroktól a hasnyálmirigyproblémákig

A böfögés teljesen természetes reakció, ám nem mindegy, mennyire adunk neki esélyt. Bizonyos ételek, italok és egészségügyi állapotok növelhetik a böfögés lehetőségét, érdemes tudni, hogy melyek ezek.

A böfögés természetes dolog, melyet igyekszünk diszkréten kezelni. Ugyanakkor, ha nem szeretnénk, hogy gyakran megtörténjen velünk, érdemes kerülni azokat az italokat, ételeket, melyek kiválthatják – illetve kordában tartani egészségügyi állapotainkat, melyek szintén hozzájárulhatnak.

De melyek ezek?

Cikkünk első részében az első 7-et mutattuk be, következzen a másik 8.

8.Cukormentes édesség és rágógumi: a kemény cukorka és a rágó azért okozhat böfögést, mert extra levegőt nyelünk, miközben használjuk őket. A cukormentes változatra ez még inkább igaz, mivel a bennük levő cukor alkoholt nem dolgozza fel gyorsan a gyomor: várakozik, míg le nem bomlik, ezért gázt képez.

9.Túl sok fruktóz: ez a természetes cukor a gyümölcsökben általában nem probléma, de egyes ételek, melyek magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal vannak édesítve, gondot okozhatnak. Sok gázt idéz ugyanis elő, miközben a gyomor lebontja. Ugyanazt a hatást váltja ki, mint amikor gyümölcslét iszunk.

10.Az orr hátsó részébe történő csöpögés: az orrban levő mirigyek és a torok naponta jelentős mennyiségű nyálkát termelnek. Ez jó dolog, mert segítenek megtisztítani a belélegzett levegőt és megelőzik a betegséget. A legtöbbször nem vesszük észre a jelenséget, de ha a nyálka összegyűlik a torok hátsó részében, többet nyelünk a normálisnál, hogy megküzdjünk vele. Ennek szintén böfögés lehet a vége. Igyunk ilyenkor több vizet.

Fotó: 123rf.com

11.Stressz: a gyomorproblémák gyakoribbak azoknál, akik szoronganak és depresszívek. Ha idegesek, stresszesek vagyunk, nagyobb mennyiségű levegőt nyelünk. Van, aki ezt szándékosan teszi, de a legtöbben nem figyelnek fel rá – mindenesetre mindkettő böfögéshez vezet. A stressz megfelelő kezelése, vagy súlyosabb esetben szakemberrel történő konzultáció fontos.

12.Rekeszsérv: amennyiben a gyomor felső része áthalad a rekeszizmon és a mellkason, rekeszsérvről van szó, s ennek következtében is összegyűlhet a gyomorsav a torok hátsó részében. Mindez kesernyés böfögést okozhat. Sokan a nyelést is nehézkesnek találják ilyen probléma esetén. A napi szokások megváltoztatása segíthet, például az egészséges testsúly vagy a dohányzás elhagyása.

13.Túl sok gyomor baktérium: a gyomorsav segít elpusztítani a megevett baktériumokat. Ha azonban a gyomor nem termel eleget, túl sok baktérium tartózkodhat a vékonybélben. Ez a terület éppen a gyomor és a bél közötti szakasz. Amennyiben itt túlteng a baktériumok száma, az élelmiszert nehezebben szívja fel a szervezet. Felesleges gáz képződik és ez böfögést eredményez. A kellemetlen lehelet és a szellentés is ezen állapot jele, érdemes orvossal konzultálni a kezeléséről.

14.Fertőzés: a has borítását jellemzően a H.pylori baktérium támadja meg, duzzanatot és fájdalmat kiváltva. A gyomor savasabbá válik és ez több böfögéssel jár. A tompa gyomorfájdalom sem múlik el igazán, ezért fontos felkeresni egy orvost és tesztet végeztetni. A dolgot általában antibiotikummal kezelik.

15.Hasnyálmirigyproblémák: a hasnyálmirigy egy hosszú mirigy a gyomorban, mely abban segít, hogy a gyomornedv hozzájáruljon az étel megemésztéséhez. Ha ez begyullad, kialakul a pancreatitis. A bögöfés mellett ilyenkor hányás, puffadás, felfúvódás és láz is előfordulhat. Szintén fontos orvoshoz fordulni, hogy megfelelő kezelést kapjunk.

Enyhe esetben a probléma magától elmúlik, ám ha súlyos a dolog, kórházba is kerülhetünk, ahol intravénás folyadék- és tápanyagpótlásra lesz szükségünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.