14 tipp – Ételek az egészséges májért – 2. rész

Az egészséges olajoktól a hasznos italokig

Testünk legnagyobb belső szerve rendkívül fontos feladatot lát el: az élelmiszereket tápanyagokká alakítja és kiszűri a méreganyagokat. Hogyan segíthetjük a munkáját, hogy járulhatunk hozzá a máj egészségéhez? Az alábbi ételekkel magunkat is egészségesebbé tesszük.

A máj testünk egyik legfontosabb szerve. Hozzájárul, hogy amit megettünk, tápanyaggá alakuljon bennünk, s megszűri, majd lebontja a méreganyagokat, így szervezetünk megküzdhet velük. Megkönnyíthetjük a munkáját – magunkat pedig egészségesebbé tehetjük -, ha a megfelelő ételeket fogyasztjuk. Egy kiegyensúlyozott étrend teljes kiőrlésű gabonával, zöldségekkel, sovány fehérjével kitűnő kezdet.

Mit együnk az egészséges máj érdekében?

Cikkünk első felében az első 8 lehetőségről volt szó. Lássuk a többit.

9. Egészséges olajok: ha a máj egészségét segítő ételeket szeretnénk fogyasztani, érdemes az egészségtelen zsírokat, így a vajat és a margarint kiiktatnunk étrendünkből. A főzéshez, sütéshez érdemesebb repce- illetve olíva olajat használni. A mennyiségekre sem árt odafigyelni.

10. Kávé: a reggeli kis fekete nemcsak segíti a napunk beindítását, hanem a máj egészségére is hat. A tudósok napjainkig nem tudják igazán, hogy miért – tanulmányok szerint azonban néhány csésze kávé naponta csökkenti a májrák kialakulásának esélyét. A kutatók máig dolgoznak annak kiderítésén, vajon egyes összetevők segítenek-e a kávéban lassítani a májcirrózist, máj fibrózist és a krónikus májbetegség egyéb típusait.

11. Zöld tea: a kellemes ízű tea igen sok antioxidánst tartalmaz, illetve olyan anyagokat, melyek segítenek megvédeni a máj egészségét a sejtkárosodástól és a gyulladástól. Ha rendszeresen iszunk zöld teát, csökkentjük a zsírmáj betegség, a hepatitis, a cirrózis és a krónikus májbetegség esélyét.

12. Víz: a tiszta víz sokat számít. Az ember májának 73 százaléka víz, vagyis szervezetünkben is kellő mennyiségű víznek kell lennie ahhoz, hogy a máj is megfelelően működjön. A vízhiány a vesékre is rosszul hat. Igyunk elég folyadékot, s megőrizzük a máj egészségét!

13. Mit ne együnk? Vannak ételek, melyekkel nem segítjük a májat, sőt. A legnagyobb veszélyt a máj egészségére azok az ételek jelentik, amelyek:

  • olajban sültek
  • nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírt
  • feldolgozott ételek
  • vigyázzunk az alkohollal: ideális esetben a nőknek napi egy alkoholos italnál nem szabadna többet inniuk, férfiaknál ez a mennyiség két pohár.

14. Ne végezzünk kútfőből méregtelenítést: a tisztítás jó ötletnek tűnhet, ám nincs rá bizonyíték, hogy bármely speciális diéta segít kivonni a méreganyagokat a májból. A szerv már önmagában is jó munkát végez, ha nincs akadályoztatva.

Egyes méregtelenítő kúrák olyan mellékhatásokkal járhatnak, mint a hányinger, görcsölés, dehidratáció. A nem megfelelő tisztító kúra ráadásul megszabadíthatja a testünket fontos vitaminoktól és ásványi anyagoktól. Kérjünk szakszerű segítséget ehhez, amennyiben szükségünk van tisztulásra, illetve vegyük ki étrendünkből a máj egészsége érdekében az olyan ételeket, mint a káros zsírok és cukor, valamint kerüljük az alkohol túlzott mértékű fogyasztását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.