14 tipp – Ételek az egészséges májért – 1. rész

A leveles zöldségektől a diófélékig

Testünk legnagyobb belső szerve rendkívül fontos feladatot lát el: az élelmiszereket tápanyagokká alakítja és kiszűri a méreganyagokat. Hogyan segíthetjük a munkáját, hogy járulhatunk hozzá a máj egészségéhez? Az alábbi ételekkel magunkat is egészségesebbé tesszük.

A máj testünk egyik legfontosabb szerve. Hozzájárul, hogy amit megettünk, tápanyaggá alakuljon bennünk, s megszűri, majd lebontja a méreganyagokat, így szervezetünk megküzdhet velük. Megkönnyíthetjük a munkáját – magunkat pedig egészségesebbé tehetjük -, ha a megfelelő ételeket fogyasztjuk. Egy kiegyensúlyozott étrend teljes kiőrlésű gabonával, zöldségekkel, sovány fehérjével kitűnő kezdet.

Mit együnk az egészséges máj érdekében?

1. Leveles zöldségek: az ártalmas szabad gyökök molekulák, melyek károsíthatják a sejteket és problémákat okozhatnak, például májbetegséget. Az antioxidáns nevű anyagok azonban segíthetnek megszabadulni tőlük. Együnk ezeket tartalmazó ételeket! Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót és a káposztafélék tele vannak antioxidánssal. Mellette rostot is bőségesen tartalmaznak, s egyéb olyan anyagokat, melyekkel a máj egészsége előmozdítható.

2. Grapefruit: ez a citrusféle nagy kedvenc manapság, de hasznos a máj egészsége szempontjából is. Ez az étel erőteljes antioxidánsokkal rendelkezik, melyek segíthetik a sejtek védelmét és csökkenthetik a májbetegséghez vezető gyulladást. Óvatosnak kell lennünk azonban, ha magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre vagy mentális egészségünk érdekében szedünk gyógyszert – a grapefruit hatással lehet arra, ahogyan ezek hatnak. Konzultáljunk róla orvosunkkal.

3. Zabkása: a magas rosttartalmú ételek, így ez a reggeli kedvenc is, segíthetnek megvédeni a májat a gyulladástól. A vércukor- és az elektrolit-szint kordában tartásához is hozzájárulnak. Magas rosttartalmú teljes kiőrlésű ételek a barna rizs, vaj nélküli pattogatott kukorica, illetve a 100 százalékban teljes kiőrlésű kenyér is.

4. Alma: a máj egészsége érdekében érdemes almát enni. Tanulmányok szerint a rostban gazdag gyümölcsök, így az alma is segítenek a zsírmáj betegséggel élőknek, főként az elhízottaknak. A héjat rajta kell hagyni – mivel ebben van a legtöbb rost. Értékes még ilyen szempontból a banán, narancs, eper, mazsola is.

5. Bőr nélküli csirkemell: szervezetünknek fehérjére van szüksége a szervek építéséhez és egészségesen tartásához, beleértve a májat. A májnak azonban nem kell sok zsír – ezért érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek sovány fehérjét rejtenek, például csirkemellet bőr nélkül. Grillezzük vagy főzzük a sütés helyett.

6. Lazac: ez a halfajta tele van fehérjével, de igen sok Omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely csökkentheti a koleszterinszintet és enyhíti a gyulladást. Segít abban is, hogy fenntartsuk egészséges súlyunkat – ezek mind segítenek a májnak. Érdemes heti 2-4 adagot elfogyasztani belőle.

7. Diófélék: nemcsak kellemes nassolnivaló – a máj egészsége is elősegíthető vele. A dió különösen telített értékes Omega-3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Túlzásba persze nem kell vinni – elég, ha naponta 10 szemet eszünk belőle. Ha ezt az adagot túllépjük, a zsír és a kalória is sok lehet.

8. Babfélék: nem szükséges húst enni ahhoz, hogy elegendő fehérjéhez jussunk. Nagy mennyiségű rostot vihetünk szervezetünkbe a bab fogyasztásával is. Ráadásul nem csatlakozik hozzá az egyes fehérjében megtalálható, rossznak tartott telített zsír sem, mely többnyire állati fehérjéből származik.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.