12 jel arra, hogy bizony depresszió gyötör!

Nem feltétlenül látszik valakin egyértelműen, hogy depressziós – annak jelei azonban észrevehetők bizonyos cselekedeteiből: nem törődik eléggé magával vagy állandóan vásárol. Mindegy, hogy mit…

Aki úgy gondolja, hogy a depresszió teljesen nyilvánvaló egy embernél, alighanem téved. Lehet, hogy az illető jól játszik – nem akarja, hogy észrevegyék, valami nagyon nyomasztja. De bizonyos cselekedetei ebben az esetben is árulkodóak lehetnek. Melyek a depresszió jelei?

1.Vásárlás vég nélkül: valószínűleg már maga a depressziós is érzi, hogy kicsúszott az irányítás a kezéből. Megpróbálja elfedni a költekezéseit, titkolni, hogy mennyi pénzt kiadott. A kényszeres vásárlás a depresszió jele, akár boltokban történik, akár az interneten. Szórakoztatja az illetőt, vagy arra használja, hogy önbecsülését növelje vele. Ez az „önterápia” azonban hosszútávon nem jelent vigaszt, a valódi problémát nem oldja meg.

2.Feledékenység: a depresszió jele lehet, ha valaki egyre feledékenyebbnek tűnik. Emlékei ködösek. Tanulmányok szerint a hosszan tartó depresszió vagy stressz emeli a szervezet kortizol szintjét, ez pedig zsugorítja vagy gyengíti az agy azon részét, amely a memóriához és a tanuláshoz köthető. A depresszióval összefüggő memóriavesztés idős embereknél még rosszabb. Jó hír viszont, hogy a kezeléssel ez az emlékezőtehetség-romlás is javul.

3.Nagymértékű alkoholfogyasztás: a depressziós emberek egyharmada az italba menekül. Ha úgy érezzük, hogy a szorongást, a bánatot alkohollal szeretnénk oldani, mi is egyike vagyunk a hangulati zavarral küzdőknek. A mérték nélküli alkoholfogyasztás szintén lehet a depresszió jele, ráadásul, lehet, hogy rövid ideig felpörget, de utána még jobban elszomorodunk. Sőt: depressziós epizódjaink rosszabbá és gyakoribbá válhatnak.

alkohol, depresszio

4.Túlzott internet használat: ha a netes kapcsolatokat, virtuális beszélgetéseket sokkal inkább preferáljuk, mint a személyes találkozókat, akkor esélyes, hogy depresszió húzódik meg a háttérben. Amennyiben valaki túlzottan sokat ül a világháló előtt, érdemes elgondolkodnia tünetein. Tanulmányok azt mutatták, hogy van összefüggés a depresszió és a mértéktelen internet használat között. A legtöbb depressziós online közösségi oldalakon, pornó- és játékoldalakon tölti az idejét.

5.Evés és hízás: az Alabamai Egyetem 2010-es tanulmánya szerint a fiatal felnőttek, akik depressziósnak vallották magukat, súlyfelesleget is felszedtek, különösen derekuk köré – s ezzel a szívbetegség kockázatát is növelték. Más tanulmányok a depressziót a túlzott evéssel kötötték össze, különösen középkorúaknál. Ha kezeltetjük a depressziót, ezek a problémák is elmúlnak.

6.Bolti tolvajlás: bizony, szintén a depresszió jele lehet. A depresszióban szenvedők harmada ugyanis elcsen néha valamit. Gyengének és jelentéktelennek érzi magát, ezért a tolvajlással igyekszik erősnek és jelentősnek látszani. A másik oka, amiért lopnak, hogy ez a cselekedet határozottan tompít a betegség miatt érzett zsibbadtságon. Számukra ez az érzés sokkal fontosabb, mint a tárgy, amit ellopnak.

7.Hátfájás: nem múlik a fájdalom? Tanulmányok azt mutatják, hogy a depresszió a krónikus hátfájás rizikófaktora. Egy vizsgálat szerint az ettől szenvedő emberek 42 százalékánál jelen volt a depresszió, mielőtt a probléma kialakult. Sajnos, sokszor diagnosztizálatlan marad, mert nem azonosítják a depressziót a hátfájással. Ám ugyanígy az is megtörténhet, hogy éppen a krónikus fájdalom miatt jön létre a hangulati zavar.

8.Rizikós szexuális magatartás: szintén a depresszió jele lehet, ha valaki belemegy a kockázatos szexbe, ugyanakkor inkább a libidó csökkenése jellemzi a depressziósokat és nem a fokozott vágy. Néhányan mégis a szexet használják, hogy megküzdjenek a stresszel és a hangulati zavarral. Hűtlenné, szexuálisan megszállottá válhatnak, nem védekeznek. Ennek pedig komoly negatív hatása lehet az egészségükre nézve.

depresszio, szex

9.Eltúlzott érzelmek: a depressziósok gyakran alig mutatnak érzelmeket, máskor azonban eltúlozzák azokat. Ingerlékenyek lehetnek, hirtelen „robbannak”. Ki szeretnék fejezni ezzel azt a reménytelenség-, szomorúság érzést és félelmet, ami bennük van. Jelzi a problémát, ha valakinek a viselkedése váratlanul változik. Árulkodó, amennyiben korábban nem volt rá jellemző az érzelmi kitörés.

10.Játékszenvedély: a játék izgalmat ad, feldobja a depresszióst. Ám ha sokat játszik és veszít, az is szomorúságba taszítja. A problémás játékszenvedéllyel élők között igen sok a depresszióval küzdő és az alkoholista. Sokan azt mondják: mielőtt elkezdtek játszani, gyakran szorongtak és stresszesek voltak. A szerencsejáték átmeneti izgalmat okoz, de sajnos ritka, hogy megtérül a befektetett összeg, ahogy a hangulati zavar sem múlik el.

11.Dohányzás: nem tudunk leszokni? A depresszió sajnos megduplázza annak az esélyét, hogy rágyújtunk. Az erős cigarettázás – több mint egy csomag naponta -, sőt, a tény, hogy 5 percen belül dohányhoz nyúlunk ébredés után, gyakori szokás a depressziósoknál. Aki hangulati problémával küzd, arra nem jellemző a leszokás. A leszoktató programok azonban hasonló technikákat használnak, mint amelyek a depresszió kezelését célozzák meg.

12.Elhanyagolt külső: megfigyelhető, ha valaki egyszercsak elkezdi hanyagolni a megjelenését, nem köti be a biztonsági övét, nem érdekli igazán, mi történik vele. Ezek is a depresszió és az alacsony önbecsülés jelei. Az illető abbahagyja a sportolást, ezért egyre esélyesebbé válik bizonyos betegségekre is: szívproblémára vagy diabétesz kialakulására. Nagyon fontos a depressziót kezeltetni – vissza kell kapnunk önmagunkat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.