10 tipp, hogyan óvd a hangod

Nem csak az énekeseknek és színészeknek kell vigyázni a hangjukra, mindenkinek érdemes.

Dr. Norman Hogikyan, a Michigani Egyetem fül-orr-gégész professzora szerint, a hangunk a mi nagykövetünk a külvilág felé, mely tükrözi a személyiségünket és az érzelmeinket, valamint befolyásolja azt is, milyen benyomást teszünk másokra. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el, és ugyanúgy ápoljuk és eddzük, akár a testünket, hiszen a hangunk változásai óriási hatással lehetnek az életünkre. Az Egyesült Államokban nagyjából 7 millió embert érint valamilyen hangképzéssel összefüggő rendellenesség.

Fotó: 123rf.com

Íme, Hogikyan professzor és kollégáinak tanácsai a hangunk védelmére:

Igyunk sok vizet, hogy a testünk sejtjei kellően hidratáltak legyenek. A hangszálaink nagyon gyorsan rezegnek, a megfelelő vízmennyiség olyan fontos számukra, akár a motornak a kenőolaj. Az alkoholfogyasztást kerüljük.

Napközben tartsunk beszédszüneteket, pihentessük a hangszálainkat. Különösen a tanárok számára fontos tanács, hogy két tanóra között kerüljék a beszélgetést.

Érdemes lemondani a dohányzásról, mely nem csak a torokrák kockázatát növeli, de a hangszálakat is irritálja.

Ne erőltessük a hangszálainkat, ne kiabáljunk. A rekedtség az első jele annak, hogy a hangszálainkat túlterheltük.

A torok és a nyaki izmokat lazítsuk el, ne feszítsük, akkor sem, ha éppen énekelünk.

Tanuljuk meg a helyes beszédlégzést. Erre nem csupán az előadóművészeknek van szüksége, hiszen a beszéd közbeni levegővétel nem csak a kommunikációra, hanem általános egészségi állapotunkra is hatással van.

fotó:flickr.com

Ne köszörüljük gyakran a torkunkat. Ez olyan, mintha egymáshoz csapnánk a hangszálainkat, és csak ront a helyzeten. Igyunk egy korty vizet, vagy forduljunk orvoshoz, ha folyton rekedtnek érezzük magunkat.

Ha betegek vagyunk, nem tudunk tiszta hanggal beszélni, kíméljük a torkunkat.

Ha közönség előtt kell beszélnünk sok ember előtt, nagy teremben, használjunk kihangosítót ahelyett, hogy a hangunkat erőltetnénk.

Gondoskodjunk otthonunkban, és lehetőség szerint a munkahelyünkön is, a kellő páratartalomról, mert ez a hangszálainknak is jót tesz.

A bemelegítés a hangunknak is jót tesz. Reggelente kezdjük a napot pár fejkörzéssel, hasi légzéssel, és zümmögő hang kiadásával. Utóbbit napközben többször is elvégezhetjük.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.