10 jel, amire figyelni kell, mert Alzheimer gyanús!

Az Alzheimer-kór lassan eluralkodó degeneratív idegrendszeri betegség, amely idős kori szellemi hanyatlással jár.

Az emberek többsége azt gondolhatja az Alzheimer tüneteiről, hogy az öregedés részét képezik. Ám érdemes felkeresni az orvost, mikor észleljük a tünetek bármelyikét.

1. Memóriazavar, feledékenység

Normális, ha néha elfelejtünk dolgokat. Például egy találkozót, a munkatársak nevét vagy egy barát telefonszámát, ami csak később jut eszünkbe. Ha viszont valaki Alzheimer-szindrómában szenved, gyakrabban felejthet el dolgokat és sokkal később emlékszik vissza olyan eseményekre, amelyek nemrég történtek.

2. Mindennapi rutin

Előfordul, ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor a tűzhelyen felejtjük az ételt, felkapcsolva hagyjuk a villanyt. Az viszont gyanús, ha a mindennapi cselekvéssor nehezen megy, például nem emlékszünk a receptekre, összekeverjük a hozzávalókat.

idos_holgy3

3. Nyelvi zavar

Megesik, hogy elfelejtünk egy-egy szót, hirtelen nem ugrik be a kifejezés, amit keresünk. Ám az már utalhat az Alzheimerre, ha a nyelvi zavar mindennapos, nem jutnak eszünkbe az egyszerű szavak és hosszasan kell elmagyaráznunk, hogy mire gondolunk.

4. Tájékozódási zavar

Néha elfejthetjük egy pillanatra, hogy milyen nap van, hogy hova tartunk éppen, hogy melyik járműre is kell felszállnunk. De az Alzheimer-szindróma velejárója, hogy nem tudjuk, merre megyünk, hogyan jutottunk oda és hogyan megyünk haza.

5. Az ítélőképesség megfogyatkozása

Sokszor nincs kedvünk elmenni az orvoshoz, pedig tudjuk, hogy kéne. Szívesen halasztjuk el például a foghúzást. Az Alzheimer csökkentheti az ítélőképességünket, így nem biztos, hogy észrevesszük a nyilvánvaló tüneteket, amelyek egy súlyos betegségre is utalhatnak

6. Problémák az elvont gondolkodással

Bajban vagyunk, ha túlköltekezünk és nem vesszük figyelembe a bankszámlánkon a limitet. A nagy baj azonban ott kezdődik, ha nem is tudjuk megjegyezni a számlaegyenleget, vagy nem tudjuk értelmezi a számokat és az adatokat.

7. Hova tettem?

Néha úgy elpakolunk dolgokat, hogy utána meg sem találjuk. Fogom a fésűmet és nem a fürdőszobában teszem le, hanem a hálószoba kisszekrényére, vagy a kulcsomat a másik táskámban hagyom. Ilyen előfordul! De, ha a legextrémebb helyekre pakolunk, például a karórát a cukortartóban találjuk meg, akkor már gyanakodhatunk, hogy nincs minden rendben.

maganyos-idosno1

8. Gyakori hangulatváltozás

Néha-néha mindenkivel megesik, hogy bármilyen ok nélkül szomorú. Az Alzheimer-szindrómára jellemző a változékony hangulat. Az egyik pillanatban nyugodt, a másikban pedig izgatott lehet a beteg. A hirtelen és indokolatlan dühkitörések sem ritkák..

9. Személyiségben bekövetkező változások

Az emberek személyisége a korral némileg megváltozhat. De aki az Alzheimer-szindrómával küzd az zavarodottá, gyanakvóvá vagy visszahúzódóvá válhat.

10. Érdeklődés elvesztése

Mindenki vágyik néha egy kis magányra. Kikapcsolni a telefont, megszabadulni a házimunkától és minden társadalmi tevékenységtől. Ám az már gyanús, ha egyre többször találunk kifogást arra, hogy ne kelljen elmenni társaságba és teljesen passzívvá válunk.

Szeretnéd megtudni, hogy milyen eséllyel alakulhat ki nálad Alzheimer kór? Ha igen, akkor kattints ide!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.