Vigyázat! Erős fáradtság is lehet a csendes szívinfarktus jele

Csendes szívinfarktusról akkor lehet beszélni, ha az esemény tünetek nélkül vagy legalábbis a beteg számára nem érzékelhető tünetekkel zajlik le. Felmerülhet a kérdés, hogy ha egyszer lezajlott és nem okozott gondot, miért kell vele foglalkozni. 

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szavaiból kiderül, hogy azért, mert kezelés nélkül jelentősen megnöveli a szívprobléma miatti elhalálozás esélyét a későbbiekben.

Fotó: 123rf.com

Mi is az a csendes szívroham?

 A csendes szívinfarktus vagy szívroham (a tünetekkel járó infarktushoz hasonlóan) a koszorúér belsejében kialakuló szűkület miatt következik be. Ilyenkor az ér belsejében lévő meszes plakk megreped és elzárja a véráram útját. Mivel az ér által ellátott szívizom nem kap elegendő vért és az oxigénellátása elégtelen lesz, egy idő után végleges károsodást szenved, elhal. Mindez azonban a csendes szívroham esetén nem jár feltűnő tünetekkel, esetleg csak izomfeszülés jelentkezik a hátban vagy a mellkasban, gyomorrontás szerű panaszok, és/vagy nagyfokú fáradtság érzékelhető. Néha ezek a tünetek kiegészülhetnek légszomjjal, izzadással, hányingerrel, alvási nehézséggel, de ezek a panaszok nem olyan erőtejesek, ahogyan az a szívinfarktusnál „várható”. Éppen ezért a páciensek emiatt nem fordulnak orvoshoz, gyakran csak rutin vizsgálat során derül ki a lezajlott esemény.

Foto:123rf.com

Miért lenne fontos tudni a túlélt infarktusról?

Tanulmányok szerint a csendes szívinfarktus utáni hosszútávú túlélési esélyek ugyanolyanok, mint a „hagyományos” szívinfarktust túlélt betegeké. Ugyanakkor a csendes szívroham megnöveli a stroke és a szívelégtelenség kockázatát, különösen az 50 évnél fiatalabbak körében.
Éppen ezért fontos róla tudni, kik a veszélyeztettek ebből a szempontból. Az American Heart Associaton szerint különösen a cukorbeteg nők tartoznak a rizikócsoportba, bár e tekintetben a férfiak sem élveznek védettséget. (A cukorbetegség miatt esetlegesen kialakuló neuropátia, vagyis idegkárosodás miatt nagyobb az esélye, hogy szívroham esetén az érintett nem érzékeli a jellegzetes mellkasi, karba vagy állkapocsba sugárzó fájdalmat.) További rizikófaktornak számít a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás, a magasabb életkor, és a családban halmozódó, valamint az érintettnél már ismert szív-érrendszeri betegségek. 

Fotó: 123rf.com

Hogyan derülhet ki, hogy csendes szívrohamunk volt?

Nagyon gyakran egy rutin, vagy más célból végzett kivizsgáláson vesszük észre a lezajlott szívinfarktus nyomait – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.– Akár egy EKG vizsgálat, egy terheléses EKG is láthatóvá teheti a történteket, és természetesen egy CT és a koszorúér angiográfia által is kimutatható. Ez egy nagyon fontos felismerés, hiszen a teljes szív-érrendszer állapotát tekintetbe véve így el tudunk rendelni olyan kezeléseket – elsősorban béta-blokkoló gyógyszereket, vérhígítókat -, amelyekkel csökkenthetjük a későbbi szövődmények kialakulásának esélyét. Ezen kívül az a páciens, aki tud róla, hogy átélt egy csendes szívinfarktust, maga is sokat tehet az egészsége megőrzéséért, ha az évenkénti-kétévenkénti kardiológiai kivizsgálások mellett az életmódján is változtat. A kardiológus, a mozgásterapeuta és a dietetikus segítségével ez a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy a rendszeres mozgás, a dohányzás elhagyása és a kiegyensúlyozott, szívbarát étrend beépüljön az életmódba. Ezentúl pedig rendszeressé kell tenni a vérnyomás- és koleszterinszint mérést, valamint minden szokatlan tünetről informálni kell a kezelőorvost.

Bár szerencsére egyre jobbak a szívinfarktuson átesettek életkilátásai és teljes felépülésének esélyei, tény, hogy a korábbi szív-érrendszeri esemény kockázati tényezőként merül fel egy újabb esemény bekövetkezéséhez.

5 tipp, amivel csökkenthető a második szívinfarktus rizikója

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.