Vigyázat: Az ibuprofén csökkenti a nemzőképességet de a stroke esélyét növeli

Nemcsak a gyulladást, de a nemzőképességet is gátolja ez a hatóanyag.

Ha csak két hétig is szed egy férfi ibuprofént, kisebb eséllyel válhat apává, legalábbis egy új tanulmány szerint. Például az Advil és a Motrin néven forgalomban lévő, nemszteroid gyulladásgátló és lázcsillapító szerek kisebb fájdalmak és a láz leküzdésére hivatottak, melyeknek nagyobb adagban is javasolják az orvosok a szedését. Ráadásul aki akár tabletták (rágható verzióban is), szuszpenziók vagy folyékony koncentrátumok formájában találkozott az ibuprofénnel, annak a szívroham vagy stroke kialakulására is nőtt az esélye. Ha ez még nem volna elég, egyesek még gyomorfekéllyel és belső vérzéssel is számolhatnak. A rizikót az növeli, ha valaki régóta szedi, gyenge az egészsége, idősebb vagy alkoholos italt legalább napi háromszor fogyaszt.

Fotó: 123rf.com

Ugyanez érvényes az aszpirin- és paracetamol származékokra is, melyek a férfi hormonoknak szintúgy ártanak. Az ibuprofén a fiatal férfiak heréjére tesz negatív hatást; a szerrel főleg sportolók élnek előszeretettel, akiknél akár sterilitáshoz is vezethet a fokozott használat.

Kopaszság, agresszió, férfiasság? Mi igaz és mi nem a tesztoszteron kapcsán?

CNN a fent nevezett két termék gyártójától – Pfizer, illetve a Johnson & Johnson – állásfoglalást vár, míg a Consumer Healthcare Products Association szervezet szóvivője, Mike Tringale további vizsgálatokat sürget:

Támogatjuk és javasoljuk, hogy folytatódjon a kutatás, illetve a fogyasztók felvilágosítása, a biztonságos gyógyszerhasználatról. Bár a termékekben lévő, aktív hatóanyagok megbízhatósága és hatékonysága már egy jól dokumentált területnek számít, mely több évtizedes tudományos tanulmányozásra és gyakorlati használatra tekint vissza.

A jelen tanulmány egy olyan kutatásból nőtt ki, melynek fókuszában a várandós nők voltak. A dokumentum egyik szerzője, Bernard Jégou, francia és dán tudósokkal karöltve tanulmányozott olyan asszonyokat, akik babát vártak: milyen hatással volt szervezetükre a három főbb, világszerte kapható, enyhébb fájdalomcsillapító szer-típus. Az aszpirin, a paracetamol (mely a Tylenol hatóanyaga) és az ibuprofén a kisfiú magzatok heréire gyakorolt kimutatható hatást.

Foto:123rf.com

Herék és a tesztoszteron

A herék nemcsak előállítják a spermát, de tesztoszteront is kiválasztanak, mely a legfőbb férfi nemi hormon.

Mindhárom fajta gyógyszerről kiderült, hogy az androgén ellen hatnak, mely hormon a férfi libidóját és nemzőképességét szabályozza.

magyarázza David M. Kristensen, a tanulmány másik társszerzője. A Koppenhágai Egyetemi Kórház neurológusa szerint ezen szerek hatására torzult herékkel születhetnek a kisfiúk, így a kismamáknak érdemes volna kikérniük orvosuk tanácsát, mielőtt bekapnának egy ilyen tablettát.

Ezek után kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a felnőtt férfiaknál. Az ibuprofénre koncentráltunk, mely a három közül a legerősebb.

Ezt a nemszteroid alapú fájdalomcsillapítót főleg a sportolók használják, megelőző jelleggel – élen az olimpikonokkal és a profi futballistákkal. Akik rendszeresen szedik, azokra milyen hatással lehet?

31 alanyt vizsgált a csoport, akik 18 és 35 év közöttiek voltak. 14-en napi szinten kaptak a készítményekből, annyit, amennyit sok hivatásos és amatőr sportoló is szokott szedni: 600 milligrammot naponta kétszer, ami Jégou szerint a megengedett mennyiség felső határa. A többi 17 személy csak placebót szedett. Azoknál, akik gyógyszert kaptak, megfigyelhető volt, hogy a sárgatesthormonjaik – melyek a tesztoszteron termelődésében játszanak fontos szerepet – szintjét befolyásolta a vérükben keringő ibuprofén. A tesztoszteron aránya pedig csökkenni kezdett, a herék működési zavarának jeleként.

Ez a hormonális egyensúlyvesztés kompenzált hipogonadizmust okoz, mely a férfi ivarmirigyek elégtelen működését jelenti. Ezzel pedig depresszió, meddőség és keringési problémák is járhatnak, szívpanaszok és stroke formájában.

Fotó: 123rf.com

A rövid ideig szedett gyógyszer: káros, de még visszafordíthatóak a hatásai. Hosszabb távon Jégou szerint ez már nem vehető biztosra.

Donorok szerveiből kinyert, endokrin sejteken is vizsgálódtak, és a kémcsőben látottak is hasonló eredményekre engedtek következtetni.

A WHO szerint minden negyedik, termékeny életkorban lévő, fejlődő országbéli pár képtelen öt éven belül gyermeket nemzeni. Egy ettől független tanulmány szerint 45 millió ilyen párról is szó lehet, amely szám világszerte 15 százalékot tesz ki, akik 2010-ben meddőnek számítottak. Született olyan dolgozat is, mely szerint a leendő apukák 30-50 százalékban felelősek a gyermekvállalás kudarcáért.

Egy friss analízis szerint az észak-amerikai, európai, ausztrál és új-zélandi férfiak örökítőanyaga is meredeken zuhant az elmúlt 40 évben: 52 százalékkal esett a sperma sűrűsége, az össz-mennyisége pedig 59 százalékkal csökkent.

Fotó: 123rf.com

Erma Z. Drobnis, a columbiai Missouri Egyetem részéről hozzáteszi, hogy nem ellenőrzik eléggé a piacra kikerülő gyógyszereket, az esetleges meddőség szempontjából.

Az opioidok, antidepresszánsok, immunmodulátorok és savlekötő készítmények is ártanak a férfiak reprodukciós rendszerének. Persze a felhasználási javaslatban megemlítik ennek kockázatát, de az emberek mégis felíratják az orvossal.

A professzorasszony szerint fontos lépés az ibuprofénről készült új tanulmány (melyben ő történetesen nem vett részt), ugyanis ez az egyik legelterjedtebb fájdalomcsillapító anyag. Azt javasolja, hogy családtervezés esetén a leendő apukák inkább kerüljék a fenti szerek alkalmazását.

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.