Veszélyes szépségszalonok

A nem megfelelő higiénia a szépségszalonokban a fodrásznál és a kozmetikusnál is okozhat kellemetlenségeket.

Még a legdrágább fodrászüzletekben is előfordul, hogy ugyanazt a hajkefét használják egész nap, így a hajmosás ellenére akár fejtetűt is szerezhetünk. Megoldást jelenthet, ha a saját fésűnket visszük magunkkal.

Ennél komolyabb következményei is lehetnek azonban a kényelmetlen hajmosótálcáknak: van, akinek csak a nyaka fájdul meg tőlük, más szédül, elzsibbad az arca, szélsőséges esetben pedig akár vérrög is keletkezhet az agyban – ezt nevezi a szakirodalom szépségszalon stroke szindrómának.

A kozmetikusnál sem árt résen lenni. Egy liverpooli ügyvédi iroda, a Bartletts Solicitors a gyantázás közben elszenvedett égési sérülésekre specializálódott, volt olyan ügyfelük, aki 4500 fontot (közel 1,6 millió forintot) nyert a szépségszalontól egy félresikerült lábgyanta miatt. A fazongyanta pedig akár MRSA-baktériumot is terjeszthet, főleg, ha többeknél is ugyanazt a masszát használják.

haj21

Sokan szeretik esztétikai okokból a körmük alsó részére nőtt bőrt levágatni, pedig ennek szerepe a baktériumoktól való védelem. Fokozhatja a gyulladás veszélyét, ha a manikűrös nem sterilizálja az eszközeit, ahogyan történt ez Paula Abdul popénekessel is. Ha pedig a pedikűrös nem tartja megfelelően tisztán a lábfürdőjét, gyakran jelennek meg a vendégek lábán piros kiütések, amelyekből akár kelések is kialakulhatnak.

Időnként előfordul, hogy a fodrász vagy a kozmetikus belevág ollójával a bőrünkbe. Ez, ha nincs az olló sterilizálva, Hepatitis-C-t is terjeszthet. „A Hepatitis-C egy igen ellenálló vírus, amely hosszú ideig képes a testen kívül is életben maradni. Miután megkaptuk, gyakran akár évtizedekig is tünetmentesek maradhatunk, ám ezalatt is nő a májzsugor és a májdaganat kialakulásának kockázata. Rendkívül fertőző, és nem szűrik rutinszerűen” – fogalmazott Mike Comins, a Brit Kozmetikai Orvosok Szövetségének elnöke.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.