Veszélyes napozás: egyre több a melanómás

Egy évtized alatt közel másfélszeresére, mintegy 17 ezerre nőtt az évente diagnosztizált melanómás, illetve egyéb rosszindulatú bőrrákok esetszáma Magyarországon. Bár a magyarországi melanómás megbetegedések száma nem kimagasló az EU-n belül, a halálozások arányát tekintve már rosszabbul szerepelünk az uniós összehasonlításban.

A melanóma és egyéb bőrrákok kialakulásának egyik legjelentősebb rizikófaktora az UV sugárzásnak való túlzott kitettség, amit egy korábbi felmérés szerint a magyarok is komolyan vesznek. A strandolók háromnegyede tudatosan figyel, hogy ezt elkerülje, igaz, kétharmaduk nem tudja elkerülni, hogy kisebb-nagyobb rendszerességgel leégjen a napon.

A CIG Pannónia hazai és nemzetközi adatokat feldolgozó elemzése szerint évente 2-3 millió nem-melanómás bőrrákot és 132 ezer melanómás esetet diagnosztizálnak világszerte. Minden harmadik diagnosztizált rák bőrrák. Bár a melanómás megbetegedések száma alacsonyabb az egyéb típusú bőrrákokénál, jóval nagyobb arányban felelős a halálesetekért, mint más rosszindulatú bőrrákok.  A melanóma Európa-szerte komoly problémát okoz: lakosságarányosan a legtöbb megbetegedést az Unióban Svédországban, Hollandiában és Dániában regisztrálták, Magyarország „csupán” a 18. a tagállamok között. A halálozási arányokat tekintve azonban rosszabb a helyzet: Magyarország a 12. helyen szerepel. Hazánkban egy évtized alatt csaknem másfélszeresére, közel 2500-ra nőtt az esetszám, de hasonló arányú növekedés volt megfigyelhető az egyéb rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban is, amelyek száma meghaladta a 14500-at.

Korábban felmérést is végeztek a strandolók körében, hogy mennyire veszik komolyan az erős UV sugárzás veszélyeit. Ebből az derült ki, hogy a többség tart a napsugarak káros hatásaitól, 76%-uk védekezik is tudatosan a leégés ellen. A strandolók 31%-a tudja eredményesen elkerülni a leégést: 48% ritkán, 21% pedig nagyobb rendszerességgel szokott napégést szenvedni.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 58%-a fordulna azonnal orvoshoz, ha ismeretlen elváltozást fedezne fel a bőrén, 27%-uk – internetes kereséssel vagy ismerős megkérdezésével – először maga próbálná meg kideríteni, hogy mi lehet a probléma. A káros bőrelváltozások eredményes kezelésében a legfontosabbnak azt tartották a válaszadók, hogy a lehető legjobb szakorvoshoz kerüljenek.

„A magyarországi statisztikák szerint egyre növekszik a rosszindulatú bőrrákos megbetegedések száma. A legveszélyesebbnek számító melanóma esetszáma európai összehasonlításban nem számít ugyan kiugrónak, a statisztikák azonban arra is rávilágítanak, hogy a halálozási arányok tekintetében hazánk már rosszabbul áll. Természetesen a megelőzés a legfontosabb, de ha már kialakult a baj, a gyógyulás esélyeit, ahogyan azt a felmérésünkben résztvevők is említették, nagyban befolyásolja, hogy a betegek a legjobb szakorvoshoz kerüljenek. Erre akár nemzetközi szinten is van már lehetősége annak, aki speciális kiegészítő egészségbiztosítást köt” – mondta el az elemzéssel kapcsolatban Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.

A melanoma megelőzéshez sajnos nem elég a jó fényvédő krém

Forrás: Napidoktor.hu