Veszélyben vagyunk? – 6 dolog, amivel a munka kicsinál

A munka szükséges. Olykor szükséges rossz. Ám akár azért dolgozunk, hogy megéljünk, akár azért élünk, hogy dolgozzunk – a félelmetes mellékhatások nem kerülnek el bennünket.

A munka hatalma felettünk

Van, aki már nagyon korán, más csak jóval egyetem után áll munkába. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másként alakul a ledolgozott órák hatása. Dolgozni kell és fontos, hiszen a munkánkból élünk meg – legtöbb esetben -, a munkamániások pedig még azon túl is teljesítenek, amennyi szükséges.

Csakhogy a mai munkatempó és körülmények szépen, lassan felőrlik az idegeinket. Lássuk, hogyan „csinál ki” bennünket a munkánk.

1. Beteggé tesz

Az emberek legnagyobb része akkor is elmegy dolgozni, amikor beteg – állapította meg az amerikai National Science Foundation tanulmánya, ám ugyanez igaz a magyar dolgozókra is.

A tanulmány szerint a munkába járók 34 százaléka megvárja, amíg a tünetek szinte teljesen ki nem ütik és csak ezután hajlandók otthon maradni. Vagyis, az irodák tele vannak baktériumokkal (több mint 500 típussal), és a mellettünk ülő, prüszkölő kollégánk szintén az utolsó pillanatig vár, mielőtt hazamegy pihenni. Nagy az esélyünk rá, hogy minket is legyűr a betegség.

Az EPA (Environmental Protection Agency) a „betegségépítő szindrómára” figyelmeztet. Több dolgozó is hasonló tünetekkel küzd, fejfájással, torokfájással, kimerültséggel, szédüléssel és hányingerrel, de a konkrét betegséget nem lehet azonosítani – sőt, még közösség-összetartó ereje is van annak, hogy ugyanazokkal a rejtélyes tünetekkel szembesülnek.

munka2

2. Túlsúlyossá tesz

Egy ausztrál tanulmány szerint a sok munkahelyen töltött óra hátrányosan befolyásolja az anyagcsere-funkcióinkat. Kevesebb kalóriát égetünk, ha ülünk, ami hízáshoz-, valamint számos egyéb problémához, így diabéteszhez, szív- és érrendszeri betegségekhez vezet.

Nő a halálozás általános kockázata: azok a nők, akik 6 óránál többet ülnek egy helyben, 40 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg, mint akik csak 3 órát ülnek naponta. Sajnos a szundítási lehetőség – melyet egyes munkahelyek engedélyeznek – sem sokat segít a helyzeten.

3. A hát, a nyak, a vállak bánják

Természetesen egész nap állni ugyanolyan megterhelő! Aki sokat áll munka közben, annál a keringés szenved zavart, a végtagok duzzadni kezdenek. A hátfájás kétszer olyan gyakori az olyan foglalkozásoknál, ahol egész nap állni kell, mint ahol ülni. Csakhogy a számítógép előtt görnyedés a krónikus hát-, nyak-, váll- és csuklóproblémákat hozza magával.

4. Rongálja a szemünket

A rendellenesség, mely a látással kapcsolatos problémákat a hosszú, számítógép előtt töltött óráknak tulajdonítja, a „számítógépes látás szindróma”. A tünetek változóak, a fájdalmas szemszárazság, a fejfájás, nyak- és váll fájdalom, homályos látás is előfordulhat. Ezek általában átmenetiek, de nagyon fontos óránként legalább egy alkalommal – 10 percre – nem a képernyőt nézni!

munka3

5. Stresszel

Nagyon is sokat stresszel! Amerikai pszichológusok szövetsége (APA) által elvégzett felmérés szerint az amerikai dolgozók háromnegyede a munkából adódó stresszt nevezte meg élete legjelentősebb stressz-forrásának. Akik pedig stresszt tapasztalnak, azoknál fizikai tünetek is jelentkeznek, fejfájás, kimerültség, hányinger, valamint érzelmi reakciók, például harag. A stressz nem mellesleg negatívan befolyásolja a teljesítményt. Sajnos, minél több stressz van az életünkben, annál magasabb az esélye a sérülésnek és a betegségnek.

6. Tönkreteszi a kapcsolatainkat

Az APA szerint a dolgozó nők 61 százaléka szerint a munkahelyi stressz negatívan befolyásolja párkapcsolataikat, míg a férfiak esetében 79 százalék állítja ugyanezt.

Nos, nem túl szívderítő kilátások, a kérdés csak az, hogy miként lehetne mindezen változtatni?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.