Vasban a hajhullás ellenszere?

A hajhullásnak számos oka lehet – gyakran okozza azonban a vashiány a gondot, férfiaknál és nőknél egyaránt. Hogyan jöhetünk rá és előzhetjük meg?

Nem hiába mondogatták nekünk gyermekkorunkban, hogy fogyasszunk elég vasat – tanulmányok sora mutatta ki, hogy a hajhullás egyik leggyakoribb oka nőknél és férfiaknál egyaránt a vashiány.

A hajhullás könnyen megállapítható abból, ha fésűnkön, vagy a környezetünkben, ahol fésülködünk, jóval több hajszál található, mint ez általában szokásos.

Mindenki számára ijesztő a hulló haj látványa, ezért érdemes tudni, vajon nem egy egyszerűen orvosolható probléma miatt veszítjük-e a tincseinket?

A hajhullás vagy kopaszodás olyan probléma, amely gyakoribb férfiak, mint nők körében. Orvosi szóval alopecia a neve – érintheti a fejbőrt, de a test más részeit is, így a szemöldököt, a szempillákat. Bizonyos fokú hajvesztés normálisnak tekinthető, nem kell miatta aggódni. Kutatók szerint egy átlagos ember nagyjából 50-100 hajszálat veszíti naponta. Ez nem tartós hajhullás, a teljes haj várható élettartama 3-6 év és a legtöbb szőr vagy hajszál, amit elveszítünk, visszanő.

Egészségesen étkezni nemcsak azért szükséges, hogy mutatós alakunk legyen. Egészségünket, teljesítményünket növelhetjük, hangulatunkat javíthatjuk azzal, ha megfelelő ételeket fogyasztunk – különösen a tavaszi időszakban.

10 szuperétel tavaszra!

A nők esetében több dolog is a hajhullás gyakori okai közé sorolható. Ilyenek a fogamzásgátlók, a korpa, a stressz, a szülés, az érzelmi problémák, a menopauza, a gyors diéták, melyektől azonnali fogyást várnak. Ezek mellett az egyik leggyakoribb a menopauza időszaka előtti vashiány. A hajhullás komoly betegséget is jelezhet előre – vérszegénységet, pajzsmirigy alulműködést, lupus-t, sőt, olykor rákot is.

Foto: 123rf.com

Vashiány és hajhullás

A ferritin egy, a belekben, a májban található fehérje, mely a vasat tárolja a szervezetben. A ferritin-koncentráció a vérben egyenesen arányos a vérben levő vasmennyiséggel. A vérben levő vasszint változik a diétával, a ferritin pedig ellenőrzi hosszútávon a szervezet vas-állapotát. Ezért ha vashiány lép fel, a ferritin szint kevesebb, mint 40 ng/ml.

De hogyan okoz a vashiány hajhullást?

Az emberi szervezetben a vas segíti a hemoglobin és a myoglobin (a vörös vérsejtekhez oxigént szállító anyag) termelését. A vas azonban fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek oxigénnel ellátásában is. Vagyis a vas szintje nagyon lényeges a legtöbb testfunkció, így a haj növekedése és fenntartása szempontjából is. Amellett, hogy meghatározó oka lehet a hajhullásnak, a vashiány vagy alacsony ferritin szint a haj lassú elvékonyodásának oka is, amely megtörténhet néhány hónap, de akár évek alatt is.

Dr. Szabó Erika hajátültetési specialista elmondta: sajnos nincsenek egyértelmű jelei annak, hogy a hajhullást vashiányos állapot okozza. „Nincsenek csak erre jellemző tünetek. Diffúz hajhullás jelentkezik, a hajszálak elvékonyodnak, töredezetté válnak. Ha csak vashiányról van szó, akkor ez a folyamat szépen lassan alakul ki. Amennyiben valamely más betegséghez kapcsolódik, elképzelhető, hogy a folyamat gyors, rapid lefolyású.”

A vashiány kimutatása vérvétel segítségével lehetséges. „Apró trükk, ha az ember rendszeresen nézi a tenyerét. Krónikus anaemiás betegeknek a tenyere szinte fehér. Egyszer kell látni, akkor már van összehasonlítási alapja az embernek. Persze ez nem teljesen megbízható. A teljesen pontos eredmény csak a vérvétel segítségével nyerhető.”

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

Hogyan előzhetjük meg a vashiányt?

A legegyszerűbb módszer a vashiány elkerülésére, ha megfelelő szinten tartjuk a vasat a szervezetben. Az is baj, ha a vas nem szívódik fel megfelelően – ez is eredményezheti a vas egyensúlyának hiányát. A vashiányt ugyanakkor könnyű kezelni. Olyan étrendet kell követni, amely nem mellőzi a vasban gazdag ételeket.

Dr. Szabó Erika megerősíti, hogy a vashiányos hajhullás kezelése vaspótlással lehetséges.A vas szervezetbe történő juttatása attól függ, hogy milyen mértékű a probléma. Ha a kezelő orvos úgy dönt, akár kórházi tartózkodás is szükséges lehet. Az esetek jelentős többségében azonban elég az otthoni vas tabletta használata. Célszerű B12-vel, folsavval és C-vitaminnal együtt fogyasztani, mert ekkor jobb a felszívódása a szervezetbe, valamint a bőr regenerációja is jobb lesz ezektől az anyagoktól.”

Ha valaki természetes úton a táplálékából szeretné pótolni, arra is van lehetőség. A szakember a sok vasat tartalmazó sóska, retek, dió, mogyoró, spenót, cékla, brokkoli, különböző húsok, vörös bogyós gyümölcsök fogyasztását javasolja. Megelőzik a vashiány kialakulását – tette hozzá a hajátültetési specialista.

Tanácsolható továbbá, hogy várjunk legalább egy órát a tea fogyasztásával evés után, ugyanis tannint tartalmaz, mely hatással lehet a vas felszívódására. Szedhetünk esszenciális aminosavat is (15 mg ajánlott nőknek, 18 mg férfiaknak).

A hajhullás kezelése lehetséges még azzal, ha rendszeresen iszunk vizet. 8 pohár tiszta víz elfogyasztása naponta javasolt. A víz elengedhetetlen szerepet játszik a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és más tápanyagok szállításában a szervezetben, de közben hidratál és elősegíti az egészséges haj növekedését is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.