Vallás a depresszió ellen

Korábbi tanulmányok szerint a hívők körében kevésbé fordul elő a depresszió.

Azok a vallásos emberek, akik depressziósakká válnak, idővel kevesebbet mennek templomba is. Ez ugyanakkor megmagyarázza a korábbi kutatások eredményeit is, miszerint azok, akik templomba járnak, kevésbé depressziósak. Az észak-karolinai Duke Egyetem legújabb kutatása során 2100 amerikai nőt adatait vizsgálták meg.

A kutatatásba olyan nőket vontak be, akiknél már 18 éves koruk előtt depressziót diagnosztizáltak, mindenkit születésétől kezdve, illetve középkorától követtek nyomon. A kutatásból kiderült, hogy a depressziósak nagyobb valószínűséggel hagyták abba a templomba járást is. Az eredmények szerint akik már korán – tizennyolc- vagy húsz éves koruk előtt – depressziósak lesznek, 42 százalékos esélyük van rá, hogy templomba sem fognak járni idővel.

vallas5

"Ez nem azt jelenti, hogy az eddigi következtetések rosszak lennének" – magyarázta Joanna Maselko, a kutatás vezetője. Hozzátette azonban, hogy a mostani megállapítások magyarázatot adhatnak a korábbi statisztikákra. A tanulmány az American Journal of Epidemiology legújabb számában jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.