Utazók hasmenése- hogyan tudjuk elkerülni?

Ha külföldi utazásra készül, érdemes erre is gondolnia. Az utazók hasmenése bárkinél előfordulhat, de vannak rizikócsoportok, akiknél magasabb a kialakulásának kockázata.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy kiknek kell fokozottan figyelniük.

Mi az utazók hasmenése?

Az utazók hasmenése egy emésztőrendszeri betegség, amely gyakori laza székletet és hasi görcsöket okoz. A betegség tünetei hirtelen jelentkeznek az utazás során vagy röviddel a hazaérkezés után. Napi három vagy több lazább vizes széklet mellett hasi görcsök, hányinger, hányás és láz is kísérheti.

Fotó: 123rf.com

Mi okozza a tüneteket?

Ha olyan helyre látogat, ahol az éghajlat vagy az egészségügyi gyakorlat eltér az otthonitól, megnő a betegség kialakulásának kockázata. Az utazók hasmenését jellemzően szennyezett – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – étel vagy szennyezett víz fogyasztása okozza. Másik lehetséges, ritkább kiváltó oka az utazással járó stressz, de vannak, akik az étrend megváltozását, az otthoni étkezéstől jelentősen eltérő alapanyagok, élelmiszerek fogyasztását sem tolerálják jól, amit a kellemetlen tünetek kialakulása jelez.

Kinél fordul elő gyakrabban?

Fiatal felnőtt turisták

Bár az okok nem tisztázottak, lehetséges, hogy a fiatal felnőttek a szerzett immunitás hiánya miatt fogékonyabbak a betegségre. Az utazók hasmenése azért is érintheti őket gyakrabban, mert kalandvágyóbbak az időseknél az étrendjükben az utazásaik során, szívesen próbálnak ki új ízeket, vagy kevésbé éberek a szennyezett élelmiszerek elkerülésében.

Legyengült immunrendszerű emberek

Az alapbetegség vagy az immunrendszert elnyomó gyógyszerek, például a kortikoszteroidok (szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők) miatt legyengült immunrendszer fogékonyabb a fertőzésekkel szemben.

Cukorbetegség, gyulladásos bélbetegség, súlyos vese-, máj- vagy szívbetegség esetén

A felsorolt krónikus betegségekben szenvedők hajlamosabbak lehetnek a fertőzésekre és egyúttal az érintettek körében magasabb a súlyosabb fertőzés kockázata is.

Savblokkolók vagy antacidok szedése mellett

A gyomorban lévő sav képes elpusztítani az emésztőrendszerbe kerülő kórokozókat, így a gyomorsav csökkenése több lehetőséget hagyhat a baktériumok túlélésére.

Mi lehet a puffadás, gyomorégés, hasmenés vagy székrekedés okozója?

Hogyan kezeljük a tüneteket?

Szerencsére az utazók hasmenése a legtöbb embernél általában nem okoz súlyos tüneteket, inkább csak kellemetlen. A tünetek rendszerint 1-2 napon belül enyhülnek, az érintettek egy héten belül teljesen felépülnek.

Ha a fertőzést baktériumok vagy paraziták okozzák, elhúzódó panaszok jelentkezhetnek, így ilyen esetben vényköteles gyógyszerekre lehet szükség a felépüléshez. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha a hasmenés két napon túl is fennáll, kiszáradás – szájszárazság, erős szomjúság, kevés vizelet, szédülés vagy rendkívüli gyengeség – veszélye áll fenn, tartós hányás, magas láz, véres széklet, súlyos hasi vagy végbélfájdalom esetén.

A kiszáradás különösen veszélyes a gyermekekre, az idősebb felnőttekre és a legyengült immunrendszerű emberekre. A rizikócsoportba tartozók, alapbetegséggel élők számára javasolt a kezelőorvos felkeresése utazás előtt. Érdemes az úti patikában az orvos által jóváhagyott gyógyszereket magával vinniük arra az esetre, ha utazási hasmenés tüneteit tapasztalják.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.