Újévi fogadalom – Miért fontos az alkoholfogyasztásról leszokás 2021-ben?

Nem a függőség kialakulása az egyetlen baj

A szeszes ital sokkal ártalmasabb az egészség szempontjából, mint hinnénk. Íme azok az okok, amelyek erősen indokolják az alkoholfogyasztásról történő leszokást az új évben.

Bár hazánkban is igen sokan hódolnak alkohol iránti szenvedélyüknek, legyen szó idősebbekről vagy fiatalabbakról, nem árt tisztában lenni azzal: jóval ártalmasabb az egészségre nézve, mint gondolnánk. Aki minden nap elkortyol egy pohár bort, annak nehéz lehet letenni ezt a szokást.

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet különösen sokakat késztetett arra, hogy az eddiginél gyakrabban fogyasszanak bort, sört vagy bármilyen más szeszes italt. Kevesen tudják azonban, hogy az alkohol mellékhatásai jóval túlszárnyalják az előnyeit. Ráadásul, nem sok olyannal találkozunk, amely egészségügyi előnyökkel jár – mindenképp mértékkel kell fogyasztani.

Lássunk azonban tisztán – miért fontos igazán a leszokás?

1. Javítja az alvást: több tanulmány kimutatta már, hogy a túlzott alkoholfogyasztás megzavarja az alvást. Valóban, lehet, hogy előbb elalszunk tőle, de ez nem jelent minőségi alvást. Ráadásul, ez az alvástípus horkolással és nehezebb légzéssel jár. Ha valaki elalváshoz alkoholt használ, komoly gonddal nézhet szembe, amint el akarja hagyni. Fokozatosan kell csinálni, hogy a pihenés minősége és mennyisége is javuljon.

2. Jobbá válik az izomnövekedés: egy tanulmány korábban megállapította, hogy az alkoholfogyasztás károsíthatja a fehérje szintézisét szervezetünkben, s megzavarhatja az új izmok felépülését. A szeszes italoknak negatív hatásuk van az izomnövekedésre. Vagyis, ha izmot szeretnénk növeszteni – vagy újranövesztenénk azt – az alkoholfogyasztásról történő leszokás igencsak szükségessé válik.

Fotó: 123rf.com

3. Erős immunitás: egy olyan időszakban, amikor fertőző betegségek terjednek, létfontosságú az immunitás megerősítése. Az immunrendszer felelős a különféle kórokozók elpusztításáért, melyek megpróbálják szabotálni megfelelő működését. Ha túl sok alkoholt iszunk, immunrendszerünk nehezebben harcol és védi meg a testet. Leszokással tehát az olyan légzőszervi betegségek ellen is hatékonyan küzdhetünk, mint a koronavírus.

4. A libidó fokozása: amennyiben eddig azt hittük, az alkohol afrodiziákum – gondoljuk ezt újra. Az alkoholfogyasztás éppenséggel negatív hatást gyakorol a libidóra és a termékenységre. Tanulmányok szerint a túl sok szeszes ital negatívan hat az erekció fenntartására is. Tartós károsodást is okozhat.

5. Szép bőr: az alkoholfogyasztásról történő leszokás szebb bőrt eredményez. Ha túl sok szeszes italt iszunk, dehidratáljuk a bőrünket, s ráncosabbá tesszük, valamint jobban meglátszanak rajta a pórusok. A bőr elveszíti természetes és egészséges ragyogását. Egy tanulmány arra is rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás a nőknél növeli a rosacea bőrprobléma esélyét.

Bár vannak alkoholos italok – így a vörösbor -, amelyek bizonyos egészségügyi előnyöket kínálnak, a túl sok szesz fogyasztása sosem jó ötlet. Üres kalóriákkal és cukorral töltjük meg szervezetünket, amely garantáltan nincs jó hatással ránk.

Sosem tudhatjuk, mi derül ki az új évben, amiért különösen jó gondolat volt a leszokás. Egészségünkre!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nem félünk a farkastól!!
  Sört pedig továbbra is fogyasztok….A sör folyékony kenyér!!??,…
  töményet és bort nem!!
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.