Tűszúrásszerű piros pöttyök a bőrön- ezt jelezheti

Apró foltok, kiütések bárkinek a bőrét tarkíthatják, melyek általában valamilyen bőrbetegség, allergia, irritáció, esetleg sérülés vagy trauma következménye. 

Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője azonban felhívja a figyelmet arra, ha a kiütések aprók és tűszúrásszerűek, úgy az hematológiai betegséget is jelezhet. 

Vérlemezke zavarára is utalhat 

A (vörös)csontvelőben termelődő vérlemezkék -azaz trombociák- a véralvadás egyik kulcsfigurái. Sérüléskor ezek összecsapódnak (aggregáció), és bonyolult biokémiai folyamatok útján véralvadékot képeznek, mely elállja a vérzés útját. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségben jelen (vagy túl magas számban, vagy csökkent mennyiségben található meg), úgy megnő a vérrögképződés, illetve a vérzés rizikója.  

ITP is okozhatja az apró bevérzéseket a bőrön 

Amennyiben megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok jelennek meg, mintha beütöttük volna magunkat, az sokszor a vérzékenység valamely típusát jelzik (pl. Von Willerbrand szindróma, hemofília). Az apró, tűszúrásszerű pöttyök szintén véralvadási, hematológiai problémára hívhatják fel a figyelmet, ám ilyenkor felmerül egy autoimmun betegség, az ún. ITP (Idiopathic Thrombocytopenic Purpura) esélye is.  

Foto:123rf.com

Az ITP egy olyan hematológiai zavar, amelyet a vérlemezkék számának csökkenése jellemez. Mivel vérlemezkék olyan sejtek, melyek segítenek megállítani a vérzést, így csökkent mennyiségük könnyen véraláfutásokat, ínyvérzést, rossz esetben belső vérzést okozhat. Ezt a betegséget a szervezet saját vérlemezkéi elleni kóros immunreakciója generálja (vérlemezkék elleni antitest termelés eredménye) 

Az ITP-nek két formája van: 

Akut: ez a típus általában a 2-6 éves kisgyermekeket érinti. A tünetek vírusos betegséget, például bárányhimlőt követhetnek. Akut ITP általában hirtelen kezdődik, és a tünetek néhány hét múlva (legkésőbb fél év múlva) eltűnnek. Előfordulhat, hogy nincs is szükség semmilyen kezelésre. 

Krónikus: a betegség bármely életkorban előfordulhat, és a tünetek legalább 6 hónapig, több évig vagy egy életen át tarthatnak. A probléma kiújulásra hajlamos, és statisztikák szerint a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Megfelelő terápiát, és rendszeres hematológiai kontrollt igényel. 

Személyre szabott kezelés 

Az ITP kezelése személyre szabott, függ ugyanis a beteg életkorától és állapotától- mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője. Enyhébb esetben elég lehet szájon át szedhető (orális) gyógyszeres terápia, ám meglehet, hogy intravénásan kell ezeket bejuttatni. Amennyiben nem segít, úgy a vérlemezkék termelődését serkentő gyógyszer adására van szükség. Végső esetben a lép eltávolítása indokolt. 

Három étel más táplálékokhoz képest messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban, a Harvard Egyetem tudósai szerint.

A 3 leghatásosabb étel öregedés ellen

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.