Top 5 tipp – Mit tegyünk, ha szemölcs gyötör?

Több hatékony módszer van a szemölcs ellen

A szemölcs sokaknál előfordul, s nem kevés embert zavar, attól függően, hol helyezkedik el a testén. Mitől alakul ki és mit tehetünk a szemölcs ellen?

Bármilyen idősek vagyunk is, a szemölcs mindannyiunknál jelentkezhet – ráadásul a test bármely részén. Valójában egy vírusfertőzésről van szó, amely azonban hosszú ideig, akár évekig megmarad, s „ékesíti” a bőrünket.

De mitől alakul ki a szemölcs és érdemes-e vele bármit kezdeni?

A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) leginkább tenyéren, talpakon, ujjakon, könyökön, térden formálódik.

Fotó: 123rf.com

Általában fertőzéssel kerül a bőrre. Lehetséges, hogy minimálisan sérültünk meg, ám a vírus így is be tud jutni a hámsejtbe, s ha az ellenállás nem erős, megfertőzi azt, osztódás indul meg és kialakul a szemölcs. Az apró vágások, sérülések mellett akkor is valószínűbb a szemölcs képződése, ha a bőr jobban izzad, mint máskor, valamint deformitás jellemzi a lábat.

Gyakori, hogy valamilyen betegség után jelentkezik, ilyenkor nagy eséllyel azért, mert legyengült az immunrendszer. Ugyanakkor, ha szemölcsünk van, az még nem jelent immungyengeséget.

Tehetünk a szemölcs ellen?

A válasz: igen, azzal, ha megfelelő higiéniai körülményeket teremtünk. Figyeljünk oda az alábbiakra.

1.Törölközzünk mindig alaposan: zuhanyzás, fürdés után mindig jól töröljük meg minden testrészünket, ne legyen esély arra, hogy szemölcs üsse fel a fejét – különösen a testhajlatokat, ujjak közét töröljük meg körültekintően. Emellett, ha már van szemölcsünk, óvatosan, de ezt is töröljük kellően szárazra.

2.Viseljünk szellős cipőt: ha nem akarunk ideális körülményeket előidézni a szemölcsnek, a lábakat mindig tartsunk szárazon. Olyan cipőt hordjunk, ami megfelelően szellőzik, ne izzadjon bele a lábunk!

3.Használjunk jó anyagokat: a nedves bőrbe egyszerűen bejutnak a vírusok, ezért akár a lábról, akár a teljes testünkről van szó, ajánlatos pamut, jól szellőző anyagú ruhákat hordani.

Fotó: 123rf.com

4.Használjuk csak a saját holminkat: nem tanácsos cserélgetni a ruhákat, lábbeliket másokkal. Különösen, ha már van valamilyen bőrproblémánk, bőrbetegségünk, legyen alapszabály: mindenki csak a saját holmiját viselje!

5.Fertőtlenítsünk! Érdemes rendszeresen fertőtleníteni nemcsak a lábbeliket, hanem az eszközöket is, amelyekkel körmöt vágunk, reszelünk.

Fontos tipp: amennyiben már van egy vagy több szemölcs a bőrünkön, nagyon fontos, hogy ne igyekezzünk önállóan megoldani a gondot, eltávolítani azt. Ha nem szeretnénk bajt okozni magunknak, forduljunk szakemberhez, vele vitassuk meg a kezelési módot, illetve az eltávolítás mikéntjét.

Igenis meg lehet szabadulni a szemölcstől!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.