Top 5 összetevő, amely káros a hajra – ne használjuk samponban!

Elvékonyodást is okozhatnak

Tudtuk-e, hogy bizonyos sampon-összetevők kimondottan ártalmasak lehetnek a hajra? Kiszáríthatják és károsíthatják a tincseket. Érdemes megnézni, milyen terméket használunk és mi van benne.

Manapság számos szakértő azt javasolja, mossunk kevesebbszer hajat egy héten s helyezzünk nagyobb hangsúlyt inkább a szérumokra, olajokra, kondícionálókra, amelyek dúsabbá, ragyogóbbá tehetik a tincseket.

Ám még ha hetente csak két alkalommal mosunk is hajat, sokat számít a sampon minősége. Ez nem jelenti azt, hogy a legköltségesebbeket kellene használni. A sampon összetevőire érdemes odafigyelni és elkerülni azokat, amelyek szárítják a hajat és kárt okoznak.

Foto:pixabay.com

De melyek ezek az káros összetevők?

Dr. Anna Chacon, a MyPsorasisTeam okleveles bőrgyógyásza és írója az alábbiak kerülését javasolja.

1.Szulfátok

Ha egy sampon szulfátokat tartalmaz, úgy tűnhet, hatékonyabb a hajmosás – elvégre a szulfátok erős tisztítószerekkel rendelkező szerek. Ez azonban ne tévesszen meg minket. Az olyan összetevők, mint a nátrium-lauril-szulfát, károsítják és irritálják a hajhagymákat, valamint elpusztíthatják a hajban levő fehérjét, ami törést okozhat és hajhulláshoz hasonló állapot jelentkezhet – mondja dr. Chacon.

2.Formaldehid

Ijesztően hangzik, de bizonyos mennyiség a formaldehidből mérgező hatású lehet. Alacsony mennyiségben biztonságosnak tekinthető – mondja dr. Chacon.

Ezt a szert kozmetikai termékekben alkalmazzák, baktériumok elpusztítására és az eltarthatóság meghosszabbítására. A hajtermékekből származó, ún. formaldehid donorok, például a DMDM ​​hidantoin azonban a levegőbe kerülhetnek és ez bizonyos mértékben irritálhatják a szemet, az orrot és a tüdőt. Bőrérzékenységet, allergiás kontakt dermatitist és hámlást is okozhatnak; mindez irritálhatja a tincseket és hajhulláshoz vezethet.

3.Nátrium-klorid

A nátrium-klorid a nátrium-lauril-szulfát mellett működik. Gyakran használják samponok és kondicionálók sűrítésére – mondja dr. Chacon.

Bár közvetlenül nem okoz hajhullást, ha olyan hajtermékeket használunk, amelyek nagy koncentrációban tartalmaznak nátrium-kloridot, az kiválthatja a fejbőr kiszáradását és viszketését, s ugyancsak hajhulláshoz vezethet.

4.Alkohol

Érdemes az alkoholt tartalmazó hajtermékek elhagyása, mindegy, hogy samponról vagy hajlakkról van szó. Fontos kerülni az ilyen termékeket a tincsek épségének megőrzése és a kiszáradás megelőzése érdekében.

A hajtermékekben a propanol és az izopropil-alkoholt kell kerülni, amelyek kiszáríthatják a hajat és hajlamosabbá tehetik a töredezésre – árulja el dr. Chacon.

5.Propilén-glikol

A káros sampon-összetevők listáján szerepel a propilénglikol is. Sűrítőszerként működik a samponokban és hajbalzsamokban. Noha a propilénglikol közvetlenül nem okoz hajhullást, potenciálisan megfosztja a hajat a nedvességtől és ezzel törékennyé teszi.

Nem számít, mennyit költünk hajápolási szerekre – már azzal előrébb vagyunk, ha alaposan szemügyre vesszük az összetevőket a sampon és egyéb hajtermékek címkéjén. Tegyük ezt meg az egészséges és ragyogó hajért – javasolja dr. Anna Chacon.

Hajápolási tanácsok őszre

Forrás: Adrina - napidoktor.hu