Tippek arra, hogyan maradjunk fittek télen

Télen hideg van, rövidebbek a nappalok, éppen ezért sokkal nehezebb a napi rutin kialakítása. A testmozgást csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem iktatjuk be a mindennapjainkba, pedig kulcsszerepe van az egészségünk megőrzésében. Szakemberek szerint, heti öt alkalommal, napi harminc percet szükséges ahhoz mozogni, hogy jó fizikai egészségnek örvendjünk és megőrizzük a mentális egészségünket is. A cikkben bemutatjuk, hogy mit tegyünk a téli hónapokban, hogy megelőzzük a vírusos és bakteriális fertőzéseket.

Legyünk fittek!

A téli hónapokban sem lehetetlen megőrizni a fittségünket. Ehhez nem kell más, csak annyit mozogni a szabadban, amennyit csak tudunk. A napi 7-8 óra alvás is kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése, a testi-lelki regenerációnk érdekében. A napfény hiánya okozhat depressziót és szorongást. Ha lehet, kerüljük a stresszes helyzeteket, vagy sajátítsunk el stresszkezelési technikákat. A leghatékonyabb stresszűző, a meditáció. A szobabicikli is javítja a hangulatot és csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatait.

Fotó: 123rf.com

Töltsük fel a vitamin – és ásványi anyagraktárainkat

A téli hónapokban még nagyobb szükségünk van a vitaminokra és ásványi anyagokra. Ennek érdekében fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket. Naponta minimum öt adag zöldségre és gyümölcsre van szükségünk, hogy a szervezetünk hozzájusson az alapvető tápanyagokhoz.

Pótoljuk a D – vitamint

A D-vitamint, napfényvitaminnak is nevezik, hiszen napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Télen, amikor nem süt a nap, a legjobb, amit tehetünk, ha kiegészítő formájában pótoljuk ezt a vitamint. A D-vitamin pozitívan hat az immunfunkciókra és még a pajzsmirigy egészségét is védi.

Sportoljunk a szabadban

Télen sokan fáznak, a szervezetünknek azonban szüksége van nem csak a friss levegőre, hanem a rendszeres mozgásra is. Nagyon sokféle kinti sportolási lehetőség közül válogathatunk: túrázás, kocogás, korcsolyázás, szánkózás, síelés, kerékpározás, futás. Télen, ha csak keveset is, de azért néha kisüt a nap. Ilyenkor D-vitaminnal is feltöltekezhetünk, amelynek pozitív a hatása nem csak az immunrendszerre, de a szívnek és a bőrnek is szüksége van erre a vitaminra, ráadásul a napfény csökkenti a szorongásos és a depressziós tüneteket is.

fotó: 123rf.com

Mozogjunk a lakásban

Nem mindenkinek van ideje és lehetősége a szabadban, főleg nem a természetben edzeni, mozogni. A semminél az is jobb, ha a lakásban tornázunk, mozgunk, hiszen az immunrendszerünket ily módon is erősíthetjük.

A benti sportolási lehetőségek is széles skálán mozognak, hiszen manapság nagyon sokféle fitneszgépet vásárolhatunk, amelyek nem foglalnak sok helyet a lakásban, mégis rendkívül hasznosak, hiszen erősítik az immunrendszert és javítják az általános egészségi állapotunkat, amellett, hogy a közérzetünk is sokkal jobb lesz.

Beszerezhetünk a téli hónapokra egy szobakerékpárt, amely nem hagy bennünket ellustulni és az elhízástól is megóvhat bennünket.

Miért és mire jó a szobakerékpár?

A szobakerékpár is egy fitneszgép, amely megerősíti a lábakat, javítja az állóképességet. Továbbá a rendszeres kerékpározás csökkenti a szív – és érrendszeri és a rákos betegségek kialakulásának a kockázatait. A rendszeres biciklizés csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. A rendszeres szobakerékpározásnak még terápiás hatása is van, hiszen alacsonyabb a depresszió kockázata. A szobabiciklizés jobb általános hangulatot eredményez és a mentális egészséget is karbantartja.

A szobakerékpározás és a fogyás

Amennyiben a szobakerékpározással a testsúlycsökkenés a célunk, úgy a legjobb, ha reggelente edzünk, amikor még magas az energia – szintünk. A zsírégetéshez hetente legalább 3-5 alkalommal szükséges nyeregbe pattanni és egy-egy edzés nem lehet rövidebb 30-60 percnél.

Fotó: 123rf.com

Milyen szobakerékpárt vásároljunk?

Mindenképpen olyat válasszunk, amelynek a kijelzőjén többek között monitorozhatjuk a megtett távot és az elégett kalóriát. A drágább modelleket akár a számítógépünkhöz is csatlakoztathatjuk. Vannak a piacon olyan modellek, amelyek kormányán integrált érzékelők vannak beépítve. A görgős szobakerékpárok egyik nagy előnye, hogy mindig a lakásunk azon helyiségébe guríthatjuk, ahol éppen edzeni kívánunk.

Szponzorált tartalom

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.