Testen kívüli élmény – valóság?

A tudósok úgy vélik, a testen kívüli élmények nem spirituális jelenségek, hanem mindössze az összezavarodott elme szüleményei.

A halál közelébe kerülő emberek gyakran számolnak be arról, hogy például a műtőasztalon fekve kiszálltak testükből és látták saját magukat kívülről. Az ilyen beszámolók sokak számára a lélek és a mennyország létezésének bizonyítékát jelentik. A tudósok az efféle hiedelmeket próbálják megcáfolni azáltal, hogy mesterséges módon, számítógépek és kamerák segítségével hoznak létre hasonló élményeket.

Olaf Blanke professzor és munkatársai a Genfi Egyetemről önkéntesek testéről készítettek másolatokat, azaz avatárokat. A jelentkezők egy különleges szemüveget viseltek, amelyen keresztül a saját hátukat látták, mivel a számítógép egy háromdimenziós képet hozott létre az avatárukról.

test és lélek

Foto:123rf.com

Mikor a hátukat megkarcolták egy tollal, az előttük levő virtuális testtel is ugyanezt tették, ezáltal az az érzésük volt, hogy a virtuális test a sajátjuk. Így aztán teljesen összezavarodtak, és nem tudták eldönteni, melyik az igazi és melyik a virtuális testük, noha a kettő egymástól több méterre volt.

Blanke professzor szerint mindez azt bizonyítja, hogy a testen kívüli élmények mindössze az agy összezavarodott állapotából következnek, semmiféle spirituális tartalommal nem bírnak. A fenti technikát számítógépes játékok tökéletesítésére, illetve robotkatonák vagy robotsebészek kifejlesztésére is kiválóan lehet hasznosítani, továbbá étkezési rendellenességek kezelésére, hiszen az emberek testképét szabályozni lehet általa.

Igazolták a meditáció stresszcsökkentő hatását

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.